Обнова ветрозаштитних појасева у околини Сомбора

Одељење за пољопривреду и заштиту животне средине покренуло је поступак јавне набавке подизања дела ветрозаштитних појасева у Алекса Шантићу у дужини од 1.500 метара и Чонопљи у дужини два километра
Sadnja vetrozaštitnih pojaseva u okolini Sombora  Foto: Grad Sombor
Фото: Садња ветрозаштитних појасева у околини Сомбора  Фото: Град Сомбор

СОМБОР: Као једна од најчешћих мера у заштити пољопривредног земљишта већ вековима уназад у Војводини се користе ветрозаштитни појасеви, које је подизала још Аустроугарска монархија у, пре свега, покушају спречавања ерозије плодног бачког чернозема. У новија времена ови дрвореди помажу у безбедности саобраћаја пошто имају утицај на смањивање снежних наноса које зими ствара жестоки северац. Управо зато је варошка власт Сомбора недавно одобрила наставак акције подизања ветрозаштитних појасева на територији града.

У оквиру ових активности које за циљ имају да се обнове ветрозаштитни појасеви на територији града, наставиће се са садњом нових појасева и обновом садница које се током ранијих садњи нису примиле. Одељење за пољопривреду и заштиту животне средине покренуло је поступак јавне набавке подизања дела ветрозаштитних појасева у Алекса Шантићу у дужини од 1.500 метара и Чонопљи у дужини два километра. Реч је о дрворедима тополе, а овдашње Јавно комунално предузеће „Зеленило“ замениће новим евентуално осушене садница које се нису својевремено „примиле“ током претходних садњи у појасевима у Гакову, Колуту и Бачком Моноштору.


Запрећене казне

Новчана казна за физичко лице које оштети или сече дрвеће које чини пољозаштитни, односно ветрозаштитни појас, или се налази у путном појасу, односно на пољопривредном земљишту, износи 25.000. За правно лице новчана казна је 150.000 динара, а за одговорно лице у правном лицу новчана казна је 25.000 динара. Предузеник који начини овај прекршај мораће да плати казну од 75.000 динара.


Минулих година Градска управа Сомбора издвојила је  значајна средства за ревитализацију ветрозаштитних појасева, како за одржавање, тако и за подизање нових. Међутим, како се појасеви налазе између њива и атарских путева, поједини несавесни мештани злоупотребљавају ту чињеницу и секу стабла за своје потребе, најчешће за огрев, што је противзаконито и кажњиво. Самим тим све претходне акције подизања ветрозаштитних појасева личиле су на на епску песму о градњи Скадра на Бојани, пошто оно што комуналци преко дана посаде, „виле“, односно лопови ноћу посеку у потрази за малом материјалном користи, продајући на пијацама стабла младица тополе као притке за повртарске културе.

Над подигнутим појасевима биће појачан надзор Пољочуварске службе, пошто радом ове службе  надлежни у Градској управи Сомбора  на терену покушавају да се изборе са нелегалном сечом која је узела све више маха. Како кажу надлежни у сомборској локалној самоуправи бесправну сечу и крађу дрвене масе претходних година било је веома тешко спречити, али и, због недостатка доказа о починиоцима правно-судски процесуирати, па су због тога сада ангажовани пољочувари.

М. Миљеновић

Пројекат „Сомбор данас” реализује Дунав Продукција, а суфинансира Град Сомбор. Ставови у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

 

 

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести