Обавештени ученици су боље заштићени од ХИВ-а

ТИТЕЛ: Црвени крст и СТШ „Милева Марић” кроз више активности осмишљених за превенцију ХИВ-а, обележило је међународни дан борбе против АИДС-а.
ф
Фото: Dnevnik.rs

Ученици првих разреда средње школе погледали су едукативни филм „Дечко који се стидео” који су снимили волонтери Црвеног крста Палилуле. Филм говори о томе да су стид, неинформисаност и неодговорнст према сопственом телу, најчешћи узроци ризичног понашања и могући узроци заразе ХИВ-ом. У филму су садржана и стручна објашњења о вирусу и начину ефикасне заштите. Одржана су предавања и тестови провере ученичке информисаности о наведеним проблемима.

У  холу тителске средње школе били су изложени лепо урађени панои и штандови на којима су ученицима дељене брошуре Црвеног крста Војводине и Института за јавно здравље Војводине: „Шта треба да знам о сексуално преносивим инфекцијама (СПИ) и мерама заштите”, „Све што треба да знамо о АИДС-у” и „Све што треба да знам о контрацепцији”. Средњошколцима су подељени кондоми.

На крају су анализирани резултати тестова о познавању поменуте проблематике. Показало се да су ученици добро упознати са опасностима које доносе неодговорно понашање и небрига о сопственом здрављу и здрављу свог сексуалног партнера. Било је и доста питања на која је стрпљиво и стручно одговарала професорка Тања Ивков Узелац, а књигом је награђен ученик који је најбоље решио тест.    

С. Д. - Ж. М.

EUR/RSD 117.5581
Најновије вести