Нови српски ИТ центар у сомборској гимназији

СОМБОР: Јучерашњи боравак двоје министара Владе Србије у Сомбору , Ане Брнабић која се налази на челу ресора државне управе и локалне самоуправе, као и Младена Шарчевића министра просвете, науке и технолошког развоја, протекла је у знаку ИТ сектора.
brnabić šarčević mmiljenovic.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Док је министарка Брнабић сомборску локалну самоправу, са чијом градоначелницом Душанком Голубовић је претходно имала радни састанак, означила као једну од оних које су најдаље одмакле у стварању предуслова за увођење е-управе у целокупно пословање, приликом боравка у овдашњој Гимназији „Вељко Петровић“ се са колегом Шарчевићем уверила у одличан рад са гимназијалцима када је у питању ИТ технологија.

"Сомбор је фантастичан посао завршио у преносу матичних књига у електронску форму што је и предуслов за увођење е-управе, те постао једна од ретких локалних самоуправа у Србији које су прогласиле и јединствено матично место, чиме ће убудуће пренос матичних књига у електронски облик у централном систему бити много бржи и ефикаснији", нагласила је министарка Брнабић, изражавајући као председница Савета за ИТ Владе Србије захвалност просветним радницима у сомборској Гимназији „“Вељко Петровић“ на труду који улажу у образовање будућих информатичких стручњака.

"Ни ја сама нисам до сада знала да је ова гимназија, када је у питању образовање информатичара, једна од најбољих у Србији и то ако се не варам одмах после Математичке гимназије у Београду. Често кажем да ми ни сами не знамо колико имамо добрих ствари, добрих примера широм Србије па је ово одлична прилика да ширимо позитивне примере у пракси  али и да се захвалимо људима који су допринели томе, као што је то професор Душко Обрадовић, кога сам данас имала част да упознам. То је човек који је допринео са својим тимом да се не само ове године десет одсто ученика сомборске гимназије пласира на окружно такмичење из програмирања, што је значајно већи проценат него у било којој другој српској школи, већ и томе што је ова гимназија једина средња школа у свету која се већ девету годину за редом пласира у финале престижног „Мајксрософт Баблс купа“", казала је Брнабићева наглашавајући да је још један доказ квалитетног рада у сомборској гимназији и то што по најновијем истраживању 35 одсто осмака и 44 одсто седмака жели да упише рачунарски смер након гимназије.

Речи хвале за гимназију која ове године отвара одељење намењено ученицима надареним за информатику, није штедео ни ресорни минситар просвете, Младен Шарчевић.

Доласком новог колеге на чело школе учињен је заиста квалитетивни помак, па је наша посета и својеврсна подршка овој школи која је успешна не само кад је у питању информтика.- казао је Шарчевић који је са колегиницом Брнабић посетио ученике и професоре на часовима информатике и хемије, али се и упознао са радовима на доградњи и проширењу сале за фискултуру сомборске гимназије.

"Имамо пуно посла на реформи образовања, а једна од њих је и реформа гимназија које су добиле упитнике   и раде на томе какве све смерове желимо да имамо јер стратегија образовња предвиђа да до 2020.године гимназије обухватају 40 одсто образовног модела, а ми смо тек на неких 20 одсто", казао је Шарчевић прецизирајући да су ове године подигнуте квоту али не тако што је оборен праг уписа, пошто гимназије морају и даље бити елитне школе.

"Информатички смерови, су првобитно замишљени да стратују као огледни програми у четири универзитетска града (Београд, Нови Сад , Ниш и Крагујевац),  међутим сагледавши све овај програм је проширен и на Сомбор, Сремску Митровицу Шабац, Ужице Јагодину, Пожегу... дакле укупно  12 градова и 15 школа", казао је министар просвете не пропуштајући и да нагласи да је пројекат дуалног образовања изазавао неочекивано велик пораст интересовања компанија за овакав вида сарадње са српском просветом па је већ 1836 компанија потисало уговоре, 300 фирми се јавило накнадно чиме је омогућено отворање 19 нових профила нових  у оквиру модела у коме ће учешће узети чак 19.000 ученика.

М.Миљеновић

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести