Нове зграде мењају Зрењанин

ЗРЕЊАНИН: Радови који се одвијају на неколико градилишта у Зрењанину у наредном периоду значајно ће променити слику тих делова града.
Priprema terena za novogradnju Foto: A. Blanuša
Фото: Припрема терена за новоградњу Фото: А. Блануша

На месту некадашње дирекције пропалог трговинског гиганта „Банат”, у Гундулићевој улици, које је годинама представљало право ругло, зарасло у шибље и коров, биће изграђен нови стамбено – пословни комплекс. То ће, према садашњим проценама, ове године бити једно од највећих градилишта у граду, када је реч о градњи станова и пословних локала. Инвеститор је предузеће „Максимовић-градња” д.о.о. из Зрењанина.

Габарити објеката биће такви да висином не надмашују судску палату, препознатљив визуелни симбол Зрењанина

Тренутно је овде у току рушење два преостала магацина, који су подигнути још крајем 19. века, заједно са више објеката сличне намене на обалама Бегеја у близини центра града. Тај посао је комплексне природе, па су на тој локацији и грађевинске машине и механизација. По речима инвеститора, будуће зграде биће довољно удаљене од Окружног затвора, који се налази у истој улици, и неће бити окренуте ка њему. Габарити објеката биће такви да висином не надмашују судску палату, препознатљив визуелни симбол Зрењанина.

Уклањање старих објеката у току је и у Обилићевој улици, где ће бити изграђен, такође, стамбено-пословни комплекс зрењанинског инвеститора „Јовановић” д.о.о. Објекат са 40 станова и пословним простором у приземљу биће подигнут на атрактивној локацији између Обилићеве и Булевара Милутина Миланковића, односно градске магистрале. Ту се некада налазио трговински објекат зрењанинског предузећа „Огрев”, а потом и кинеска робна кућа „Јонг”.

Грађевинци су присутни и на градилишту нове стамбене зграде на Багљашу која својим изгледом такође мења овај део града и разликује се од свих осталих зграда те висине у највећем градском насељу. Завршавају се радови на фасади зграде, а упоредо с њима и радови на ентеријеру, тако да ће нови стамбени објекат у Улици др Тихомира Остојића 36, по чему је и назван стамбени комплекс „36”, ускоро бити спреман за усељење.

Фото: У току рушење два преостала магацина бившег „Баната“ Фото: А. Блануша

Радови током зиме нису престајали ни на градилишту стамбених објеката у Нушићевој улици. У два објекта истоветне спратности биће укупно изграђена 54 стана. Ламела 1 биће стамбено - пословни објекат, са 28 станова и пет локала, док је ламела 2 намењена искључиво становању и имаће 38 станова. Предвиђени су и паркинг простор са 73 паркинг места и дечје игралиште.

Једно градилиште налази се и у насељу Путниково, а у питању је комплекс предшколске установе, односно нови дечји вртић. Вртић се гради на простору између улица Рајка Ракочевића, Војводе Степе и Кочићеве. Главни улаз у будући објекат биће из Улице Рајка Ракочевића.

Ж. Балабан 

djordje
10.02.2019 • 00:58
ogrev nije propa on je unisten tzv privatizacujom -
EUR/RSD 117.5821
Најновије вести