Нова правила уласка продаваца на реконструисану „Пијацу у ланцима” у Сомбору

СОМБОР: Након недавно завршене реконструкције Пијаце у ланцима житељи највећег града на западу Бачке се полако прилагођавају на донекле нови изглед њихове омиљене тржнице, али и на нова правила која важе на пијаци која је, због локације и својих црвених мермерних стубова повезаних кованим ланцима, одавно постала и препознатљив туристички варошки топоним.
potapajuci stub
Фото: М. Миљеновић

Радници овдашњег Јавног комуналног предузећа „Простор“  градске фирме која управља пијацама, одлучили су да уведу више реда на

Пијаци у ланцима, тако што су на улазима постављене  информативне табле где је наведено време у којем продавци могу возилима да уђу до тезги како би донели робу.

Током летњег радног времена, односно од 1. маја до 31. октобра, продавци ће аутомобилима моћи да уђу у пијацу од 5.00 до 8.00 сати као и од 13 до 17 часова, док је током зимског периода, односно од 1. новембра до 30. априла улазак аутомобилом на зелену пијацу трговцима  дозвољен од 5.00 до 9.00 и од 13 до 17 сати. Надлежни у овом предузећу чији је оснивач град очекују да ће се овом одлуку смањити гужве али и непрописно паркирање возила самих продаваца.

Изван поменутих термина потапајући стуб који је постављен на улазу у пијацу са Трга цара Лазара, ће бити подигнут па возила неће моћи да пролазе, било да се ради о возилима за доставу робе корисника локала у Градској кући или продавница у којима се у магацински простор улази са пијаце.

Из истог предузећа апелују на све возаче да не паркирају своја возила на улазу у пијацу, или испред стубова што забрањује и саобраћајни знак, а како се најављује ускоро ће на простору реконструисане пијаце бити постављен и видео надзор са чак 16 камера, које ће покривати готово сваки кутак „Пијаце у ланцима“, па ће сваки покушај несавесног оштећења нових тезги и мобилијара на пијаци бити снимљен, а виновници откривени и адекватно санкционисани. Осим тога, ту су још и два наткривена бицикларника за смештај по десет двоточкаша.

Реконструкција Пијаце у ланцима у једном моменту је застале и због неочекиваног наиласка на остатке старог Сомбора, који су се показали као потпуно безвредни са становишта археологије и заштите споменика. У наставку радова изграђена је нова атмосферска канализација, уређен пијачни плато у залеђу Жупног двора, Плебаније и римокатоличке цркве Пресветог Тројства па је простор пијаце у строгом центру града, добио донекле нови, а ипак препознатљиви изглед.    

М. Мћ

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести