Нова књига поезије за децу Горана Новакова

НОВИ КНЕЖЕВАЦ: Збирка поезије за децу „Лепо живи миш у биоскопу“ је пета књига свестраног ствараоца Горана Новакова из Новог Кнежевца, за коју је као и за све претходне урадио и илустрације.
д
Фото: Dnevnik.rs

Између корица ове књиге су 44 песме, а издавач је новокнежевачка Народна библиотека „Бранислав Нушић” из Новог Кнежевца.

Књига „Лепо живи миш у биоскопу“ је управо пристигла из штампарије Издавачко графичког предузећа „Ексцелзиор“ из Београда, а док се још „преламала“ и штампала власници ИГП „Ексцелзиор“ Светлани Реyић, у једном моменту отео се утисак: „Ма, биће то добро, књига је скроз блесава!”.

Горану Новакову је прву збирку песама „Лет шашаве птице“ објавио „Дневник“ 2003. године, а након деценију и по њему је веома драго да је та „шашавост” уочљива и у најновијој књизи. Они који буду читали песме из ове збирке сазнаће: зашто лепо живи миш у биоскопу, како је то бити балон плаве крви, какве савете отац прахер даје своме сину...

Није лако бити уметник у малој средини, а књигу поезије је у овим временима тешко објавити, уверио се Новаков, који је у свом окружењу ипак нашао подршку.

- Издавачи се, из не знам ког разлога, тешко одлучују за такво штиво, што сам искусио са збирком  „Зрикни свет кроз трозле ђозле“, коју су ми на крају објавиле „Змајеве дечје игре“ у Новом Саду, на иницијативу тадашњег директора Душана Поп Ђурђева. За ту збирку сам 2016. године добио и награду „Невен“. Плашио сам се да ову збирку и нећу успети да објавим, али ето опет сам имао среће. Захвалан сам директорки Народне библиотеке „Бранислав Нушић“ Габријели Ромхањи што се потрудила и успела да набави средства и омогући штампање књиге – прича Новаков.

Од када се помало стидљиво пре неколико деценија појавио у јавности као уметник, па до данас, Новаков вели да су му се дешавале само лепе ствари.

- Нисам пуно размишљао о томе, само сам бесомучно

цртао, писао, читао и испробавао све што ми се у уметности чинило занимљивим.

И тако чепркајући по души свих ових година, проналазио сам разна чудеса којима сам тешио и забављао себе, у овим не баш веселим временима. Успут сам стекао подршку суграђана, који свих ових година деле радост која, кажу, провејава кроз моје стваралаштво - утисак је Горана Новакова.

М. Митровић

 

Текст је део пројекта „Нови Кнежевац у Дневнику“, који је суфинансирала Општина Нови Кнежевац. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту

нужно не одражавају ставове Општине.

Mile klepić
22.01.2019 • 21:30
Браво и радујем се што је Горан као оригиналан и аутентичан дечији песник написао ниву књигу!Честитам г.Митровићу што ову вест пушта у свет.
EUR/RSD 117.5950
Најновије вести