Наставак уређења Багљашког канала у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Значајна средства издвојена су у претходном периоду за Багљашки канал, не само за чишћење и измуљавање, већ и за зацевљење једног његовог дела, казао је градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, приликом јучерашњег обиласка радова на чишћењу овог канала.
b
Фото: zrenjanin.rs

Јањић је додао да су средства уложена и у опремање црпне станице на уливу канала у Бегеј, код Мужљанског моста.

Повећавамо проток канала где је то неопходно, а идеја нам је да зацевимо канал тамо где његова траса иде кроз насеље и дворишта наших суграђана. То је једино решење, не само да бисмо спречили загађење, него и за подизање квалитета живота у околини Багљашког канала на виши ниво, нагласио је Јањић.

У претходном периоду се показало да се, након сваког чишћења овог канала, он поново загађује, пре свега због несавесног понашања појединаца који га сматрају својеврсном депонијом. То проузрокује зачепљења пропуста и плављење приобаља у случају обилнијих падавина, а у летњим месецима и непријатне мирисе и потенцијалне изворе заразе.

Тренутно се уређује близу три километра канала, што је око половине његове укупне дужине. По речима представника извођача радова Немање Милинковића, из предузећа “Ђедо коп” из Стајићева, у овом тренутку се уклања трска и вегетација на самом каналу и око њега.

Фото: zrenjanin.rs

Након тога ћемо прећи на следећу позицију, односно чишћење и измуљавање канала у дужини од два километра и 900 метара. Почетак канала је у индустријској зони “Багљаш”, наставља се уз предузеће “Миле Драгић”, и пролази поред Авив Парка, иза насеља “Багљаш”, до Сурдучке улице и препуста којим даље води кроз дворишта у улици Фрање Клуза. На том потезу се сада обављају радови, објашњава Милинковић.

Град Зрењанин уређује Багљашки канал у склопу уговора који обухвата и уређење уличне каналске мреже у Стајићеву и Ечки, где су радови већ завршени. Овај канал је, иначе, пројектован да одводи атмосферске воде од индустријске зоне рубом града до уливања у Бегеј, али је његово дугогодишње неадекватно одржавање довело до потребе значајних улагања, како би се канал поново привео функцији. 

Крајем 2015. године зацевљено је 500 метара канала, у зони Авив Парка, што се показало као добро решење. Те године је и обављено и чишњење и измуљавање целе трасе, изграђени су цевасти пропусти испод саобраћајница и пешачких стаза, а вредност инвестиције била је 27 милиона динара. Уједно је опремљена најсавременија црпна станица на уливу канала у Бегеј, чијим стављањем у функцију је умногоме олакшана евакуација сувишних вода из овог дела Зрењанина, односно из самог Багљашког канала. Укупно је у ревитализацију канала и црпне станице уложено 37 милиона динара.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5885
Најновије вести