Након двогодишње паузе одржана Сајам запошљавања у Сенти

СЕНТА: Сајам запошљавања одржан је у Сенти, где је у Хали спортова у Народној башти незапосленима са евиденције Националне службе за запошљавање (НСЗ) из 32 фирме из Сенте и суседних општина понуђено 508 слободних радних места.
1
Фото: М.Митровић

Ово је први у низу сајмова запошљавања који је на подручју кикиндске Филијале НСЗ, која покрива шест локалних самоуправа Севернобанатског округа, организован након двогодишње паузе услед пандемије короне.  

Директорка Филијале НСЗ Кикинда Јелена Митровић најављује да ће после Сенте сајмове организовати у Кикинди и осталим испоставама, где процене да су послодавци заинтересовани за ову активну меру за запошљавање. 

- Већ дуги низ година практикујемо организовање сајмова запошљавања који дају добре резултате, јер велики број особа са евиденције незапослених на овај начин налази радно место. Задовољни смо понудом послодаваца и исказаним бројем слободних радних места. Овде су присутни послодавци из општина Сента, Ада и Кањижа. Већина послодаваца је из Сенте и по неколико из Аде, Чоке и Кањиже, јер таква је пракса била да у Сенти обухватимо и ближе испоставе - објашњава Јелена Митровић.  

Што се тиче тражених профила за понуђена радна места, заиста је широка лепеза занимања. Тражи се неквалификована радна снага, али потражња је и за квалитетнијом стручном радном снагом са средњом школом, од трговаца, шивача, административних  радника, ЦНЦ оператера до кувара, конобара, а од оних са факултетском дипломом су тражени машински инжењери и дипломирани електро инжењери. 

На евиденцији Испоставе НСЗ у Сенти незапослених је моментално 1.037, а Јелена Митровић је апсолутно убеђена да је свако на сајму могао да нађе за себе бар три послодавца код којих су могли да оставе своје радне биографије.

- Уочљиво је да се у последње време појављује недостатак квалитетне радне снаге, јер је на овом подручју отворено више нових фабрика у Сенти, Кикинди и осталим општинама у Севернобанатском округу. Није по среди, како се прича, да људи само одлазе у иностранство, него сада имамо више послодаваца, па је конкуренција већа и људи који су незадовољни зарадом или другим условима код једног послодавца, одмах имају могућност да пређу код другог. Ми у НСЗ смо дочекали ту ситуацију да особа, када јој престане радни однос код једног послодавца, не мора да дође на евиденцију незапослених него може директно да се запосли код другог послодавца - указује Митровић. 

Мелинда Полачек из компаније „Тиса Аутомотив“ из Сенте каже да траже оператере који су спремни за рад, а да им је сасвим довољно да кандидати имају вољу да раде, па се нада да ће се јавити довољан број заинтересованих. Пословни секретар у чоканској Ливници „Аутофлекс“ Каталин Тот каже да се надају да ће обезбедити недостајућу радну снагу која им је потребна. 

- Јако је мали одзив радника и зато смо приморани да их тражимо на оваквим сајмовима. Потребни су нам радници на машинској обради, ливци и ливачки калупари. Узимамо и неквалификоване раднике па их обучавамо за потребна радна места. Добро би било да имамо раднике таквих струка, али у данашње време јако је тешко до њих доћи - каже Тот. 

Сенћанка Јулија Чепе каже да посао тражи већ око пет година. 

- Учила сам за кројачицу, али нисам завршила и због тога не смем да почнем, а проблем је и што имам слабији вид. До посла је тешко доћи и највише сам до сада радила у надницу на сезонским пословима у дуванској индустрији и винарији у Чоки. Највише бих волела да се негде запослим као чистачица јер нисам у стању да радим теже послове због вида и због других здравствених тегоба, али верујем да ћу наћи посао - оптимиста је Јулија Чепе. 

 М. Митровић

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести