Најмлађе сремско село још има калдрму

ЉУКОВО: По последњем попису Љуково је бројало 1.600 становника у око 400 домаћинстава, међутим, као и у већини села, број становника се смањује.
в
Фото: Дневник/Вања Фифа

Председник Савета Месне заједнице Радомир Илић ипак истиче податак да је  2017. године у овом месту рођено 30-оро деце. Основна школа „Петар Кочић“ је четвородишња, а отворен је и нови вртић уз помоћ Општине и Фондације „Новак Ђоковић“.

- Вртић је проширен, а на том месту се некад налазио учитељски дом, одмах до школе. Ту је једно време и живела школска домарка, да би временом те просторије остале празне, па смо одлучили да их претворимо у вртић, јер има потребе. Стављени су и нови подови и плафони, све је реконструисано доста брзо, радови су почели крајем прошле године, али је квалитетно урађено- каже Илић. - У генерацијама деце која тренутно похађају школу, примети се мања бројност. Неке породице су се одселиле за Инђију, Нови Сад, Београд, па и иностранство.

У селу је мало великих, правих пољопривредника. Становници овог места претежно су запослени у Инђији или су занатлије, којих је мало, а у које и сам спада. Он се бави металском производњом и има алатницу.

-Пошто је младо село, немамо великих поседа. Имамо само неколико пољопривредника који броје веће поседе земље око 30 јутара земље, други броје јутро, два до пет јутара. Највише се гаје ратарске културе, кукуруз, пшеница и дуван је доста заступљен, што су донели људи из Славоније који су дошли. Они су знали начин на који се гаји, почели са производњом и то се проширило. Неколико пољопривредника искључиво се бави производњом дувана- прича  Илић.

Инђија је удаљена на свега неколико минута колима, тачније до центра Инђије је пет километара. Љуковчани су познати по Фудбалском клубу, имају и Удружење ловаца, а посебно су поносни на цркву.

- Имамо један од најлепших храмова у околини, који је фантастично осликао Раде Сарић. Црква је урађена углавном од донација и труда мештана. Такође, доста добар фудбал се игра код нас и у Сремској смо лиги. Фудбалски клуб има три екипе за сада, а финансије су увек проблем, међутим од Савеза спорта стиже помоћ, али и од добровољних прилога мештана који воле фудбал и спорт и помажу га- прича Илић.

Становници сремског села дане проводе у радним обавезама и углавном су у Инђији, посебно млађи.

-Тренутно није проблем да се нађе посао, јер је Инђија привукла доста страних инвеститора и у селу скоро да нема незапослених, нема посао само онај ко неће да ради- тврди Илић.

Културно-уметничко друштво „Чигра“ из Љукова доста добро ради, прича Илић, само нема пуно омладине, јер она како стаса, тако одлази.

Фото: Дневник/Вања Фифа

-Могу да их похвалим, јер су увек ангажовани, посебно за сеоску славу, а недавно су обележили и своју славу, те је организована манифестација у ту част- каже председник МЗ Љуково.

У селу су асфалтиране две улице, које раније нису имале асфалтну подлогу, а у склопу пројекта уређења свих улица на територији општине Инђија, што је финансирала локална самоуправа.

-Реконструисан је кров на фудбалском стадиону који добро одржавамо, а урађен је и паркинг испред цркве на иницијативу мештана села. Имамо добру сарадњу са председником општине Владимиром Гаком и Општинском управом- истиче Радомир Илић.

Планови за најмлађе сремско село су велики, јер се у претходном периоду није пуно улагало, али та ситуација је промењена, тврди председник МЗ.


Настало између два светска рата

Љуково важи за најмлађе сремско село. Становништво је скоро стопроцентно српско, јер је село настало између два светска рата насељавањем породица солунских добровољаца, управо у Улици 1. новембра, у знак сећања на ослобођење у Великом рату.

- Након Другог светског рата била је следећа фаза, односно колонизација, да би се након седамдесетих година насељавали и економски мигранти. Опет, деведесетих година имали смо велики прилив становништва из Крајине и Босне и Херцеговине – наводи председник Савета МЗ Љуково Радомир Илић.


-Сада се улаже доста, али никада није превише. Следи нам да се калдрма у Улици 1. новембра пресвуче асфалтом и да се прошири Дом омладине. Потребна нам је и бина за КУД, јер је сала пројектована 70-их година и постала нам је мала. Имамо у плану и наткривање трибина на стадиону и уређење око њега – наводи Илић.

У сеоску амбуланту долази само један изабрани лекар, док се за посете специјалистима одлази у Дом здравља у Инђију.

-Близу је, па то не представља проблем мештанима села Љуково. Кад је реч о проблемима, имамо водовод, али не и канализацију, па су септичке јаме све већи проблем. То је велика инвестиција за овако мало место, а без помоћи с виших нивоа ми о таквим инвестицијама не можемо ни да мислимо, чак ни пројекат да урадимо. Тротоари су нам такође проблем, а ове године ће се радити тротоар у Улици Николе Тесле. Реч је о регионалном путу, поред којег иду пешаци, што је јако опасно. Пре две године је на једном делу урађен тротоар, а ове године ће тај посао да се доврши – најављује председник сеоског Савета и додаје да је ургентно и проширење сеоског гробља, па је земљиште за проширење већ предвиђено.

У овом селу неће се градити радна зона, због близине Инђије, па се овде не могу надати доласку неког инвеститора. Ипак, по речима Илића, појавио се човек који се вратио из Америке и има пројекат да на улазу у село подигне бензинску пумпу и сервис за камионе, па се очекује да радови ускоро почну.

Маша Стакић

 

EUR/RSD 117.5929
Најновије вести