Најбоље расте у Лукином Селу

ЛУКИНО СЕЛО: Подаци о органској производњи у Србији, па и у Средњобанатском округу, показују да је мање површина под органском производњом, а да се незнатно повећава број произвођача органских пољопривредних производа.
Šandor Balanji foto: privatna arhiva
Фото: Шандор Балањи фото: приватна архива

- Ти подаци не треба да чуде никог. Органска производња је луксуз коју ретки могу себи да приуште. Јер, прве две године прихода нема, а улагања су велика. Ова производња захтева и много физичког рада. То су све отежавајуће околности. А ако се један нови произвођач појави, два нестану. Ми који смо кренули на време, и издржали, сада смо у далеко повољнијем положају. Нашли смо тржиште, позиционирали се добро, а цене органског воћа и поврћа сада су више него добре - каже Шандор Балањи из Лукиног Села.

Балањи је један од регистрованих произвођача органских пољопривредних производа у бази „Serbia organica“.

Он додаје да, уколико држава жели да помогне, управо то треба да се деси у прве две године органске производње, док траје конверзија земљишта и док произвођачи не могу да рачунају на било какав приход. На пољопривредном газдинству Балањијевих површине под органском производњом се из године у годину повећавају. И проширује се понуда.

Фото: Тезга Балањијевих на једној од београдских пијаца фото: приватна архива 

- Тренутно вадимо млади кромпир на који смо врло поносни. То ће бити наш фаворит на овогодишњем избору за „Најбоље из Србије“ - додаје Балањи.

Прошле године спанаћ из пластеника Балањијевих освојио је престижну титулу „Најбоље из Србије“. 

Ж. Б.

 

 

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести