Најбоља фрушкогорска вина већ оцењена

ИНЂИЈА: Трећи по реду Фестивал фрушкогорских вина одржаће се на Видовдан, 28. јуна на платоу испред Куће Војновића у Инђији од 19 до 23 часа.
в
Фото: Приватна архива

Фестивал организују Удружење љубитеља вина Инђија у сарадњи са Скупштином општине и Туристичком организацијом.

Фестивал који ће окупити најпрестижније винарије са овог подручја,  отвориће председник општине Владимир Гак. Најбољи винари биће награђени пехарима и признањима.

Првобитно је планирано да се манифестација одржи 6. јуна, али је померен за крај августа, међутим, трећи датум је обрадовао све љубитеље добрих вина, а организатори су сматралу да крај августа није погодан за смотру вина, пошто у то време већ увелико почиње берба неких сорти грожђа.

Вина су оцењена 1. јуна и то најбоља бела, црвена, розе и бермет за које је доспело 116 узорака, што је највише до сада. Жири у којем су Вук Вулетић, Иван Николић, Предраг Гавриловић, енолог Јовица Урошевић и Славко Ресман, те новинар Ненад Андрић, оценио је вина. Златне оцене у категорији белих вина заслужила су вина Морава винарије Мајорски из Старе Пазове, сувињон бланк винарије Војновић из Бегеча и Палава винарије Комазец из Инђије. Сва вина су из 2019. године.

У категорији црвених вина додељена су два злата- винаријама Авен и Комазец из Инђије. Најбоље розе вино такође долази из винарије Комазец, док је од седам узорака бермета, чак шест првопласираних из Инђије, али само су три понеле злато. Многе винарије награђене су сребром и бронзом.

Осим изложбе и забавног програма за посетиоце, произвођачи вина имаће прилику да присуствују и винској радионици „Царство шардонеа” коју ће одржати најбољи сомелијер Балкана Вук Вулетић у 17 часова у сали Скупштине општине Инђија.

Сви посетици имаће прилику да дегустирају и купе фрушкогорска вина. Инђија за сада броји 12 регистрованих и више нерегистрованих винарија, као и малих произвођача, који се све више пробијају на тржишту. Највећа по засадима винове лозе је винарија Соколов замак из Бешке са 70 хектара под засадом, а за њима следе засади Атеље вина Шапат у Новом Сланкамену са 10 хектара, винарија Комазец и многе друге.

М. Стакић

EUR/RSD 117.5904
Најновије вести