На шидској кобасицијади обраде брава за три и по минута

ШИД: У спортској хали и простору Словачког дома у Шиду, минулог викенда одржана је манифестација међународног карактера, 22. Сремска кобасицијада и свињокољ.
d
Фото: Dnevnik.rs

У име организатора председник удружења Станислав Ђерчан подсећа да је манифестација први пут одржана 1996. године, а бирала се најбоља сува сремска кобасица.

- Од 2005. године приредба је проширена на два дана, а додате су вештине традиционалног свињокоља, односно, брзе обраде меса. Екипе су се такмичиле у прављењу кобасице, уз уплату котизације у износу од 5.000 динара, а имали смо и надметање у брзом једењу печене кобасице каже Ђерчан.

У брзој обради меса победила је екипа из Слатине у Хрватској, и то у конкуренцији екипа из Србобрана и Шида. У припреми најбоље кобасице учествовало је 26 екипа, а такмичари су били мотивисани златним, сребрним и бронзаним медаљама.

- Свака екипа добила је по пет килограма меса и од тога су требали да направе кобасице. Стручни жири је узео од сваке екипе мало те кобасице ради анализе, а све остало припада тој екипи – објаснио је Станислав Ђерчан мотивацију такмичара да плате котизацију и направе кобасицу по свом укусу.

У брзом једењу победио је Бобан Ђурђевић из Шида, који је за два минута и шест секунди појео килограм печених кобасица.

Удружење сремске кобасицијаде и свињокоља чува све податке о рекордима из минулих година. Тако, каже Станислав Ђерчан, рекорд у брзини обраде меса је три минута и тридесет секунди, а држи га шидска екипа. Толико је потребно времена да екипа обради месо једног брава и направи прву кобасицу, што вероватно представља рекорд за Гинисову књигу.

Свих 37 сувих кобасица, које су остале након прегледа стручне комисије, организатори су одлучили да предају шидском Црвеном крсту, како би их они употребили у народној кухињи. Стручну комисију чинили су Милорад Поповић и Лазар Бошњаковић (Нови Сад) и Растислав Струка (Шид) који су прегледали све узорке сувих кобасица и шампионом прогласили Константина Лемајића из Шида. Друго место заузео је Јован Мишчевић из Вашица, а треће Срђан Еделински из Шида.

Процењује се да је манифестацију посетило више од 3.000 људи, међу њима и гости из Словеније, који су стигли с четири аутобуса, а било је много гостију и из Републике Српске. Посетиоци су могли за 500 динара да ручају гулаш, колаче и уживају у живој музици. Организована је и заједничка вечера за све учеснике у Словачком дому.

Д. Савичин

EUR/RSD 117.5574
Најновије вести