На представе у Сомбору виртуелно

СОМБОР: Док све градске надлежне службе проводе прописане сетове мера усмерене на заштиту становника од пошасти коронавируса COVID 19, утисак је да је Сомборце, чак и више од полицијског часа, погодила чињеница да су сва културна дешавања у њиховој вароши одложена до даљњег.
pozoriste publika sedista pixabay
Фото: pixabay.com

Познати на националном нивоу као грађани који радо посећују одељења своје Градске библиотеке „Карло Бијелицки“, али и да несебично, кроз порески динар, финансирају (па и посећују) једно од најстаријих српских позоришта, Сомборско народно позориште. Тако и на представљању књига и отварању изложби у овдашњој Српској читаоници „Лаза Костић“, Градском музеју и у просторима Културног центра „Лаза Костић“ редовно се појављује велики број људи, овдашњи љубитељи културе ипак нису у потпуности остали ускраћени за напајање са извора културе.

Наиме, установе културе, макар оне које се финансирају из варошког буyета, врло брзо су се прилагодиле новим условима живота и рада у Сомбору и прешле у свет виртуелног, односно онлајн пословања. Тако су међу првим поступили у Народном позоришту, које је, у данима када није у могућности да одржава представе и угости своју сталну публику у матичној згради, отпочело објављивање старих представа на свом Јутјуб каналу. Прва представа коју је публика имала прилику да погледа на овој платформи, на самом почетку рестрикција у раду, био је водвиљ Жоржа Фејдоа „Буба у уху“у режији Оље Ђорђевић, да би затим уследила и представа „Нора“ Хенрика Ибзена у режији Предрага Штрпца. Како кажу у овој театарској кући, и у наредном периоду, Народно позориште Сомбор ће постављати на свој Јутјуб канал снимке представа сваке среде и суботе у 20 часова, а линкови ће се циклично смењивати, што значи да ће фанови позоришне уметности сваку представу моћи да погледају у року од три дана по њеном објављивању.

Истог дана, 13. марта, када је за посетиоце „закатанчено“ позориште, одлуком Градског штаба за ванредне ситуације је наложен и прекид рада градске библиотеке „Карло Бијелицки“, у којој су одмах реаговали и на свој интернет сајт поставили линкове ка својим и дигиталним збиркама књига, уyбеника и публикација, како њихови чланови не би били ускраћени за лепу писану реч. Колико ово значи Сомборцима, можда најбоље дефинишу подаци дигиталне библиотечке платформе  COBISS, према којима „Карло Бијелицки“ има преко 17.000 активних чланова. Како редовни корисници услуга ове установе не би имали недоумица у вези већ позајмљених наслова, пошто су познати и као ажурни читаоци који на време враћају позајмљене књиге, из Градске библиотеке су

поручили да се и та ставка пословања „замрзава“, односно да ће њени чланови испунити и ту обавезу тек по окончању ванредног стања у земљи.

По страни, када је у питању задовољавање културних потреба, нису остали ни у овдашњем Културном центру „Лаза Костић“, па се у подкасту онлајн програма на званичном сајту КЦ може не само прегледати, поред оних старијих и најновија, изложба папирних рељефа загребачке уметнице Ванде Јурковић „Papier-mâché облици у рељефима“, већ и прочитати у дигиталном формату књига овдашњег књижевника Давида Кецмана- Даке, мозаик-романа “Жива слика”, дело објављено 2016. у Будимпешти, у издању Задужбине “Јаков Игњатовић“. Пројекту он лајн програма КЦ „Лаза Костић“ се од пре неки придружио, омогућавањем бесплатног приступа електронској верзији своје збирке песама „Песници умиру млади“ и, такође сомборски, књижевник Борислав Косановић, а како је сва прилика да ће број оних који ће у условима потребе за социјалним дистанцирањем омогућити виртуелни приступ својим креативним достигнућима расти, јасно  је да и Сомборци неће бити толико ускраћени за њима тако драгим културним животом.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести