На јавној расвети потврђено партнерство Пландишта и Рекаша

ПЛАНДИШТЕ: Завршен је пројекат „ Паметне урбане услуге путем униформних стандарда квалитета јавне инфраструктуре за већу ефикасност“, финансиран од стране Интеррег ИПА Програма прекограничне сарадње Румунија – Србија. Пројекат је укупно вредан 1.631.606 евра, од чега је 1.386.780 евра финансирала Европска унија.
e
Фото: pixabay.com, ilustracija

Пројекат је трајао 27 месеци, од 14. јула  2017. и подразумевао је постављање јавне расвете у Пландишту и румунском граду Рекашу. Завршне конференције одржане су у оба места, где су  резултати пројекта и бенефити представљени медијима и представницима јавних предузећа и осталих институција из две партнерске општине.

Општина Пландиште је била водећи партнер у пројекту у чијој реализацији су учествивала три партнера, општина Рекаш из Румуније, затим  Агенција за управљање енергијом Темишварског округа –АМЕТ и Регионални центар за друштвено – економски развој „Банат”.

Идеја пројекта била је да се доринесе одрживом економском развоју региона, кроз унапређење система јавног осветљења у прекограничном подручју, успостављањем заједничких стандарда ради повећања енергетске ефикасности и смањења загађења.

Менаyерка пројекта у Пландишту Драгана Дорожан  рекла је, на завршној конференцији, да се смисао пројекта огледао у решавању проблема неефикасног система јавне расвете у Пландишту и у Рекашу .

- Кључни проблеми застарелости инсталираних система јавне расвете, доводили су до великог оптерећења општинских буyета и загађења животне средине емисијом угљен-диоксида, који смо у пројекту превазишли постављањем нове јавне расвете и тако остварили уштеду у буџету од чак 70 одсто у односу на предходне године, пошто је  постављање расвете у Пландишту завршено крајем прошле године. На завршној конференцији речено је да су партнери успели да остваре постављене задатке: смањење негативне емисије загађења, уштеду новца у локалним буyетима, коришћење обновљивих извора енергије и високи степен праћења уштеде енергије на годишњем нивоу.

 - Пројекат је допринео смањењу  расипања електричне енергије на локалном нивоу и великој уштеди у општинским буyетима у оба града, као и подизању свести грађана о заштити животне средине и могућностима коришћења обновљивих извора енергије -навела је менаyерка пројекта .Драгана Дорожан.

Председник општине Пландиште Јован Репац рекао је да локалну самоуправу радује што ће имати мањи трошак за јавну расвету, те да ће се тек у наредном перриоду видети бенефити овог подухвата.

Представници партнера на пројекта истакли су да је овакав систем рада осветљења новина, не само у румунском Банату већ и у Румунији уопште, и да пројект представља пример добре праксе за земље Европске уније.

З. Делић

 

Пројекат „Пландиште правовремено” реализује ДВП Дигитал, а суфинансира Општина Пландиште. Ставови у оквиру подржаног медијског пројекта не изражавају нужно ставове  органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5847
Најновије вести