„Модерн фолкинг“ развија српски и мађарски фолклор

КАЊИЖА: Јачањем мултикултуралних односа организацијом омладинских догађаја у пограничном региону Србије и Мађарске, више од две године бавили су се као партнери Омладинско културно удружење „Вемсикал Србија” из Кањиже, Удружење „Домбош” из Малог Иђоша и Католичка омладинска фондација из Сегедина (Мађарска).
1
Фото: Завршна конференција пројекта „Модерн фолкинг” у Кањижи

Учинак тог пројекта, суфинансираног средствима Европске уније у оквиру Интеррег ИПА програма Мађарска-Србија, сумиран је на завршној конференцији у Кањижи.

Председник „Вемсикал Србија” Ласло Виги наглашава да је основни циљ овог пројекта био да се културна баштина народа који живи у пограничном региону две суседне земље, представи и популаризује међу младима, као и да се сарадњом три организације које су учествовале у пројекту, међусобна веза ојача и развија.

- Главна тежња и фокус пројекта је био да се створи кохезија и синергија традиционалне баштине нација које живе у Војводини и припадника оних нација које живе у пограничном подручју Мађарске и Србије - наглашава Ласло Виги. - За време трајања пројекта организовали смо књижевне, музичке и плесне вечери, као и догађања на којима смо се бавили истинским културним вредностима у тим областима стваралаштва.

Виги напомиње да због пандемије коронавируса и ванредних околности које су их затекле, поједине активности нису могле да се реализују, али да су остварени главни циљеви. Тако је подручју кањишке општине приређено 14 „Фоно клубова”, музичких и плесних вечери на којима су програми били уз живу музику, па су учесници и публика могли активно да се овим видом стваралаштва.

- Повратне информације после ових дешавања од стране учесника и публике јесу, да има има простора и потреба за оваквим догађањима, која мало излазе изван устаљених оквира и познатих форми. Мислим да смо постигли успехе јер смо на додатно ангажовали учеснике и све присутне, чак и целе породице - указује Виги.

О заједничким перспективама и потреби чувања традиција, али и на тему споја и преплитања традиционалног и савременог стваралаштва у савременом стваралаштву говорило се на завршној конференцији пројекта „Модерн фолкинг”. Музичар, сликар и кустос Савремене галерије Суботице Мирослав Јованчић сматра да за то нема унапред датог рецепта, него се то једноставно догоди, одувек се дешавало и дешаваће се убудуће.

- Традиција у својој суштини је једна непрекинута идеја која се у сваком следећем времену само наставља, а савремена уметност долази у додир са том традицијом, местимично, понекад, не стално. Ако је савремена уметност, односно ако је уметник који сада у овом времену живи осетљив на то што традиција има да му каже, онда долази до неке реакције која просто рађа одговор на ову ситуацију од стране савременог уметника у разним видовима уметничких форми – каже Мирослав Јованчић.

Традиционалне уметничке форме су чврсте, непроменљиве, не мењају се превише, али су изузетно утицајне. Оне увек носе у себи таква узбуђења која фале данашњем савременом човеку.

- Фали нам мало ватре, фали нам мало више емоција, јер некако мислим да нас ово време превише меље, а традиција је ту да нам поново даје мало ветра у леђа. То се дешавало често, а дешаваће се и убудуће – истиче Мирослав Јованчић.

Сарадница Католичке омладинске фондација из Сегедина Алиса Кујунyић напомиње да је успешно реализовано више програма, али да су због ситуације са коронавирусом изостали поједини већи фестивали који су били предвиђени у овој години. Партнери из Србије су реализовали су лане „Домбош фестивал” у Малом Иђошу и „Фестивал ветрењача” у Орому, док је у Сегедину приређен први „Улични фолк фестивал”.

Председник „Вемсикал Србија” Ласло Виги каже да је недавно стигло обавештење да је пројекат „Тремоло” добио подршку у оквиру европског програма „Креативна Европа” и да ће се реализовати од 1. септембра, а бавиће се младима, посебно неговањем талената.

Текст и фото: М. Митровић

Пројекат „Фокус на Кањижу” реализује „Дунав Продукција” а суфинансира Општина Кањижа. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5638
Најновије вести