Млади ватрогасци Новог Кнежевца осветлали образ у Швајцарској

НОВИ КНЕЖЕВАЦ: Десеточлана јуниорска екипа Добровољног ватрогасног друштва „Нови Кнежевац” постигла је изузетан успех освојивши бронзану медаљу на Ватрогасној олимпијади одржаној у Мартињију у Швајцарској.
Torta za doček, sa slikom malih vatrogasaca  Foto: DVD Novi Kneževac
Фото: Торта за дочек, са сликом малих ватрогасаца  Фото: ДВД Нови Кнежевац

Код куће су им приредили спектакуларан дочек, уз звуке сирене ватрогасног возила, председник општине др Радован Уверић, родитељи и пријатељи.

Расположење на дочеку у Ватрогасном дому било је изузетно, а у послужењу које су спремили родитељи биле су и две торте украшене фотографијама екипе и сертификата за освојену бронзану медаљу. У историји овог друштва које постоји од 1881. године, први пут једна екипа учествовала је на значајном међународном такмичењу. Лане су у Зајечару постали државни прваци, а за олимпијаду су се спремали

у Крупњу, заједно са екипама из Глогоња и Мраморка, које су сачињавеле репрезентацију Србије.

- Још сабирамо утиске, али је чињеница да смо ми на Ватрогасној олимпијади били испред Јапана, Енглеске, Шведске, Швајцарске и других. Јесмо били трећи, али са малим бројем бодова заостатка и потпуно смо оправдали пласман. Према правилима Међународног комитета за заштиту од пожара ЦТИФ-а екипе се такмиче у три групе, а ми смо сврстани у најбројнију. Само два бода фалила су да будемо други, а до златне је недостајало 20 бодова. У укупном пласману од 48 екипа смо заузели 21 место - поносан је председник ДВД „Нови Кнежевац” Душко Маринковић,

Одлазак у Швајцарску омогућила им је Општина Нови Кнежевац, а део средстава обезбеђен је и од донатора. За младе ватрогасце одлазак на олимпијаду је била и награда за вишегодишњи уложени труд, а сви истичу да им је боравак у Швајцарској лепа успомена.

- Када једна мала општина, као што је наша, са скромним могућностима, добије државног победника, а у Швајцарској наша екипа буде боља и од много већих земаља, то је успех за све нас. Постоји овде добра екипа старијих ватрогасаца која лепо ради са вама, тако да се надам да ћете и у будуће остваривати добре резултате - поручио је младим ватрогасцима председник општине др Радован Уверић.

        М. Митровић

 

 

EUR/RSD 117.5727
Најновије вести