Млади тамбураши оправдали признање

АДА: Прослава Дана општине Ада уприличена је уз скромнији програм примерен епидемиолошкој ситуацији.
d
Фото: Dnevnik.rs

Свечаност у Градској кући Аде била је прилика за подсећања на значајне датуме из прошлости, знамените личности из ове средине, остварене резултате у развоју локалне самоуправе и да се уруче признања истакнутим појединцима и институцијама.

Као локални празник у Ади се прославља 2. јул, у знак сећања на 1835. годину, када је је граду додељена дозвола за одржавање вашара, да би већ следеће године Ада била проглашена за пољопривредну варош и тиме је насеље подигнуто на ранг града. Ада тада добија и грб, у чијем средишту је ратар, односно граничар са оружјем у својој десној и оруђем за обраду земље у левој руци.

Ови симболи указују на прошлост становника овог насеља крај Тисе, које су како је наглашано на свечаности, пратила променљива историјска поглавља, при чему га је одувек красило становништво шаролике националне структуре и жива културна баштина.

Добитник наградеПро урбеје свестрани уметник Имре Вираг, за стваралаштво младихЈувентус Про урбенаграђен је Тамбурашки оркестарБодрош“, а за животно дело просветни радник Јожеф Карачоњи

На свечаној седници Скупштине општине Ада, која је била 40. по реду и последња у одборничком саставу који је заокружио четворогодишњи мандат, у присуству представника привредног, друштвеног и политичког живота ове средине и скромнијег броја гостију, председник општине Золтан Билицки и председник Скупштине општине Атила Бучу уручили су општинска годишња јавна признања.

Добитник признања „Про урбе“ је свестрани ументик Имре Вираг из Аде, који већ деценијама обогаћује културни живот општине Ада.  Прва запажена остварења Вираг бележи 1984. године као композитор и музичар, а поред компоновања и писања текстова истиче се и у музичком образовању младих генерација. Пре две и по деценије са колегама је основао бенд „Барапарти“ који је до сада опстао на сцени и пре неколико година прерастао у оркестар Културног удружења „Барапарти“. Бенд је издао шест плоча, на којима су већином Вирагове песме. Лауреат је један од главних организатора све популарнијег „Ада Феста”, активан у Друштву за неговање традиција „Вадвираг” и од оснивања је члан је Камерног хора „Музика Хумана” из Аде.


ЗахвалницаЗупчанику

Председник општине доделио је и пет захвалница. Добитници су Ференц Пап из насеља Стеријино, за волонтерски рад, глумица Чила Памер пореклом из Аде, чланица мађарског ансамбла Народног позоришта у Суботици, сликарка Марија Бајус и кошаркашица Александра Станаћев пореклом из Мола, сениорска репрезентативка Србије. Добитник захвалнице је и предузеће „Зупчаник“ ДОО из Аде за несебичну подршку и помоћ пружену локалној самоуправи током ванредног стања због епидемије коронавируса, коју су предузели власници предузећа браћа Шандор и Карољ Гордош.


Признање за стваралаштво младих „Јувентус Про урбе“ додељено је Тамбурашком оркестру „Бодрош“ Друштва за неговање традиција „Вадвираг” из Аде, за допринос културном животу и постигнуте резултате. Оркетар основан пре четири године под вођством Петера Зомборија, краси велики ентузијазам и посвећеност мађарској народној музици, а чланови су још Апро Богларка, Петер Палфи, Патрик Палфи, Ботонд Улер и Балаж Леваи. Од оснивања учествују на такмичењима оркестара мађарске народне музике, где добијају високе оцене и освајају награде. Лане су на такмичењу у организацији ТВ „Дуна“ из Будимпеште стигли до полуфинала и освојили специјалну награду гледалаца и публике. Тако су представили општину у најбољем светлу, а уз плакету припала им је и новчана награда.

Признање за животно дело припало је просветном раднику Јожефу Карачоњију из Аде који поред образовања младих предавањем машинских стручних предмета у Техничкој школи у Ади, посвећен је и струковним образовањем одраслих, учествује у многим домаћим и међународним пројектима, а његов плодан стручни рад у октобру 2019. године крунисан је у Хелсинкију добијањем награде „Истакнути струковни наставник ЕУ“.

У име добитника признања речима захвалности на свечаности су се обратили Јожеф Карачоњи и Имре Вираг, а чланови награђеног Тамбурашког оркестра „Бодрош“ су признање оправдали извођењем нумера народне музике „Молске народне песме“ и „Тончи колом“.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.5918
Најновије вести