Митровачки Бриони спремни да дочекају бројне купаче и излетнике

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Према речима градоначелника Сремске Митровице Владимира Санадера плажа на Сави је најлепша у Војводини, и главно место окупљања Митровчана током летњих месеци.
в
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

У уређење плаже, на којој се поставља и видео-надзор, град је ове године уложио 11 милиона динара.

На плажи коју овде зову и Бриони, прошле недеље, пре званичног отварања срели смо две младе маме са децом. Нада Стевановић из Лаћарка први пут је ове године довела своју ћерку Дуњу на плажу, каже, да искористи лепо време. На обали су још биле гомиле песка које су радници јавног предузећа довезли, како би уредили плажу, која је јуче и званично отворена.

- Ово нам је први пут да смо на плажи на Сави ове године, због киша и лошег времена. Дошла сам с комшиницом да би се деца играла - каже Нада, која је по занимању васпитачица.

Лаћарак, као највеће село у Србији које броји 12.000 становника, према Надиним речима има само један вртић, којем је хитно потребно проширење, јер је листа чекања дуга.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

- Моја деца су такође на листи чекања, те их возим у вртић у Сремску Митровицу- каже Нада. - Вртић у Лаћарку броји две јаслене и пет старијих група. Село је толико велико да му фале бар још два вртића. Такође, у школи постоји истурено одељење које похађају деца предшколског узраста. Постојећи вртић је мали, као и собе, а деце је пуно. Она додаје да је Лаћарак лети живљи због манифестација, од фијакеријаде, Дана кухиње, до сеоске славе.


Бесплатни улазак и интернет

Пливачка сезона на Сави почела је две недеље касније него претходних година због високог водостаја и кишовитог времена. О митровачкој плажи брине ЈКП „Комуналије”, које организује спасилачку службу с једним спасиоцем у чамцу у реци и четири на самој плажи. Дежураће и медицинска екипа Дома здравља. Простор се редовно чисти и одржава. Једном недељно узимају се ради анализе узорци воде са четири тачке. Плажа ће бити отворена од 10 до 20 сати сваког дана, а улаз и интернет на плажи су бесплатни.


- Имамо фудбалски клуб и мало игралиште у центру где се деца скупљају и то је у суштини то. Долазимо у град, јер је близу и треба нам десет минута колима, а и градски превоз је добро организован, аутобус иде на сваких пола сата за Сремску Митровицу- каже Нада.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Митровачка плажа је најпривлачинија од свих других локација током лета, али децу воде и у парк у центру, јер постоји лепо уређено дечије игралиште. Отворила се и једна лепа играоница, а то је нешто што Лаћарак нема. Маме седну да попију кафу, док се деца играју, каже ова млада мама.

Она истиче да не да деци да се купају у реци, због пуно паса којих има на плажи, те сматра да је вода прљава.

- Базен је отворен прошле године, а отворени су и базени „Плава звезда” са термалном водом, и ту водим децу на купање јер је јако лепо- каже Нада Стевановић.

М. Стакић

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести