Министар просвете посетио школе у Жабљу и Чуругу

ЖАБАЉ: Министар просвете у Влади Србије Младен Шарчевић посетио је Основну школу „Ђура Јакшић“ у Чуругу, где је са представницима школе и локалне самоуправе разговарао о реализованим пројектима и улагањима у сам објекат.
Ministar prosvete u čuruškoj školi Đura Jakšić
Фото: Б. Рашић/ У обиласку чурушке Основне школе „Ђура Јакшић”

Током обиласка школе, разговарало се о информатичкој писмености, која се обавља врло квалитетно, по новом програму, а закључено је да је за релативно кратко време урађено много тога корисног за ученике. У седишту Општине Жабаљ Шарчевић се састао са председником општине Чедомиром Божићем.

Министар је истакао да све оно што је видео у чурушкој школи није ништа мање квалитетно од онога у школама у Београду, Новом Саду и другим центрима.

- Обишао сам целу шајкашку област у једном дану, а оно што ми је посебно занимљиво је да људи у образовању прате све што реформа обухвата и то примењују. Пројекат повезаних школа, дигиталних учионица и електронских дневника је заживео, лепо се користи и видим да се запосленима у просвети то свиђа, да су се одлично снашли, све лако примењују и уживају у својој струци, а мислио сам да ћемо наићи на већи отпор - казао је Шарчевић.

Разговарало се о просторним ресурсима за једносменски боравак деце у школама. Како је поручено, тамо где не буде довољно простора, тежиће се ка томе да најпре једносменски боравак уведу нижим разредима, а где има могућности, одмах ће бити уведена само једна смена.

Председник општине Жабаљ Чедомир Божић захвалио је министру на посети и на свакој помоћи која је усмерена на сектор образовања у тој општини.

- Министар се упознао са радом школе и имао је прилику да се увери колико локална самоуправа улаже у образовање. У претходних годину дана уложили смо значајна средства, почев од инфраструктуре, преко опремања објеката, до проширења капацитета, додатног техничког особља и унапређења рада образовних установа - нагласио је Божић.

Министар и челници локалне самоуправе сагласили су се да последњих неколико година сектор образовања одликују инвестиције, нова опрема и обуке кадра, реформа образовања константно тече и већ две године су у примени нови модели наставе и учења, а бољитак је видан. Министар је најавио да ће се на територији целе Србије сукцесивно спроводити адаптација и проширивање постојећих објеката, као и изградња нових објеката и опремање школа савременом технологијом.

Када је у питању општина Жабаљ, након завршене реконструкције школе у Чуругу и улагања у школу у Ђурђеву, у току је обнова школе у Госпођинцима, а најављена је за следећу годину адаптација целог објекта жабаљске основне школе, вредна преко 30 милиона динара.

М. Рашић

Dragica
18.10.2019 • 08:23
Sve je to lepo a sta je sa skolom sto nije zavrsena u Curugu? Trebao je ministar obici malo i vrtic i pozabaviti se temom higijene!!!
EUR/RSD 117.5205
Најновије вести