Места има за шесторо Рома у ЈКП „Тврђава“ у Бачу

БАЧ: Објављен је конкурс за запослење шесторо Рома на пословима одржавања јавне хигијене у ЈКП „Тврђава“.
 Bač Foto: Dnevnik.rs/S. Šušnjević
Фото: Бач Фото: Дневник.рс/С. Шушњевић

Општина Бач конкурс је објавила ради имплементације пројекта: „Подршка инклузији Рома кроз запошљавање“ који се остварује  у склопу програма ЕУ подршка инклузији Рома. Тај пројекат је локална самоуправа почела да спроводи почетком септембра, а треба да буде завршен за 14 месеци, односно у новембру наредне године.

Никола Бањац из Канцеларије за локално економски развој казао је да ће конкурс бити отворен до 12. децембра и да за радна места хигијеничара влада интересовање међу Ромима.

- Већ имамо шест пријава јер су Роме о могућности заснивања радног односа обавестила два ромска удружења, Удружење грађана „Ромско удружење општине Бач” и Удружење Рома и Румуна „Младост” у Вајској.  Радни однос би почео 1. јануара и уколико се новопримљени добро покажу постоји могућност да им буде продужен уговор о раду – вели Никола Бањац.

Могу конкурисати кандидати који имају пребивалиште на подручју општине Бач и налазе се на евиденцији Националне службе за запошљавање. Траже се ниско квалификовани и неквалификовани радници који би у ЈКП „Тврђава” радили на уређењу и одржавању јавних површина, одржавали хигијену на пијацама, гробљима, аутобуским стајалиштима и другим јавним местима, механички и ручно косили зелене површине и радили на одвајању и рециклажи папирног и ПВЦ отпада.

Идеја пројекта је да допринесе смањењу сиромаштва и подстакне социјално укључивање рањивих група становништва у општини у стварању локалне политике запошљавања са нагласком на ромску популацију. Партнери Општине Бач у овом пројекту су „Ромско удружење општине Бач”‘ и ЈКП „Тврђава” Бач.

Укупна вредност пројекта је 68.615,39 евра, док донација Европске уније износи 58.823,97 евра. Од те суме већи део намењен је за плате, а око 20.000 евра кошта ново возило које ће користити ЈКП „Тврђава”, а и новозапослени Роми за обављање послова јавне хигијене и заштите животне средине.    

З. Делић

 

Пројекат „Упознајте Бач” реализује ДВП Продукција, а суфинансира Општина Бач. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

 

 

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести