Месечне студенте карте на линији Панчево – Београд скоро дупло скупље

ПАНЧЕВО:  Превозник „Пантранспорт” од јуче примењује нове, више цене аутобуских карата на линији Панчево – Београд, а најављује и да ће месечне карте за студенте убудуће бити 5.500 динара, уместо досадашњих 2.424 динара.
pancevo, Dnevnik/Vanja Fifa
Фото: Дневник/В. Фифа

Тим поводом јавности се обратио градоначелник Панчева Александар Стевановић, да би појаснио на који начин локална самоуправа регресира превоз студената и апеловао на све превознике да преиспитају одлуку о поскупљењу превоза. Он се осврнуо на позив преко друштвених мрежа да се одржи протест због поскупљења и информацију од стране „Пантранспорта“ као обавештење да је до повећања цене карте дошло услед тога, јер је Град Панчево прекинуо или укинуо  регресирање студентских и ђачких карата, те да је из тог разлога превозник приморан да повећа цену карте.

Градоначелник Стевановић је истакао да Град Панчево не утиче на цену превоза у међумесном саобраћају и апеловао на грађане да не подлежу политичким манипулацијама.

- Град Панчево је увео приватног партнера у обављање јавне функције  линијског превоза унутар градског и приградског саобраћаја који је нама као јединици локалне самоуправе законска обавеза.  Скупштина града Панчева даје сагласност и утврђује цену карата и појединачних и унутар самог аутобуса и цену казне уколико неко нема карту, али и цену месечне карте за одређене категорије. Ту мислим на радничке карте, на карте за ђаке и студенте - рекао је Стевановић.

Град је, по његовим речима, успео да кроз јавно приватно партнерство са „Пантранспортом” оствари значајне уштеде, и уведе 13 категорија суграђана у потпуно регресирање превоза. Ту је обухваћено око 28.000  пензионера и још неколико хиљада људи из других категорија.

Цена карте на међумесној линији између Панчева и Београда, се односи на повећање цене карте не само за студенте, него и за раднике, а на тај међумесни саобраћај локална самоуправа не може да утиче. Тим пре што осим „Пантранспорта” још шест или седам привредних друштава приватних превозника саобраћа на тој међумесној линији између Панчева и Београда. Цена карте је усаглашена. Сви они имају исту цену карте и то је нешто што диктира тржиште, потврдио је Стевановић и додао да 290 студената остварује право на регресирање карте.

        В. Х.

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести