Међународни фестивал шљива и ракије у Остојићеву

ОСТОЈИЋЕВО: Први “Међународни фестивал шљиве и ракије” организовало је Удружење за неговање културног наслеђа “Пирош тулипан” уз подршку Месне заједнице Остојићево, свих удружења која делују у овом банатском месту, велики број мештана и спонзора.
rakija.jpg
Фото: Богата понуда производа од шљива у Остојићеву 

Повод да се у част шљиве приреди ова манифестација је јер улице Остојићева красе дрвореди шљива, тако да посластица има испред сваке куће.

На остојићевачком “Шљивенбалу” бирали су се најукуснији пекмези и колачи од шљива, али и ракије шљивовице из домаће радиности.

Стручном жирију није било ни мало лако јер је морао да дегустира више од 50 пекмеза и 29 колача припремљених по рецептима овдашњих домаћица, док је шљивовицу на оцењивање донело 46 домаћина. За добар квалитет понуђених производа најуспешнијима је додељено више златних, сребрних и бронзаних медаља и плакета.    

Иницијатор и идејни творац манифестације Золтан Бачо наглашава да је основни циљ био да се допринесе промоцији Остојићева.

"Шљиве нам расту испред сваке куће, у сваком дворишту, свакој башти и мислим да је било крање време на неки начин направити заштитни Остојићева. Са друге стране, шљива је племенито воће, праве се посластице и ракија што доноси весеље", каже Бачо.

Целодневни програм обогатили су ансамбли културно уметничка друштва из Мађарске, Румуније, Остојићева и околних места.

Приказане су српске, мађарске, словачке и пољске народне песме и игре. Чланови КУД “Вишљани из Остојићева” које негује културу Пољака који су се овде населили у 19.веку је поред учешће у културном програму допринео и организацији.

Председница тог друштва Анита Шалбот сматра да су им испуњена очекивања, а да им је мотив био да подрже организаторе, те да се на једном месту окупе сва културно уметничка друштва и у најбољем светлу представи Остаојићево. 

Организована је продајна изложба радова удружења и индивидуалних произвођача, а на лицу места је и демонстрирано печење ракије. За посетиоце организатори су на свим штандовима обезбедили бесплатне мекике, палачинке, пекмезе и ракију.

Манифестација је била добро посећена, мештани и њихови гости уживали, па организатори најављују да ће “Међународни фестивал шљиве и ракије” постати традиционална приредба на коју желе да наредне године позову учеснике из Босне и Херцеговине, Словеније и Хрватске.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести