Манифестација у Падини: Бундеву славе као храну, лек и украс

ПАДИНА: Већ једанаесту годину у јужнобанатском месту Падини, где претежно живе Словаци, чак 90 посто, одржава се манифестација „Њено величанство бундева - храна и лек!”.
Poslastice od bundeva Foto: Udruženje žena Padina
Фото: Посластице од бундева Фото: Удружење жена Падина

Од када је установљена добија подршку Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине и Општине Ковачица. Председница удружења жена Падине Хелена Хањик истиче да се, поред манифестације посвећене бундеви, баве едукацијом жена, еколошким активностима, хуманитарним радом и разним културним активностима.

На минулој манифестацији посвећеној бундеви учествовало је 15 удружења жена из војвођанских места, окупљених у асоцијацију Словачких удружења жена, којима се радо придружују и чланице удружења жена „Видовдан” и „Црепајке” из Црепаје, жене из Уздина, Ковачице, Дебељаче и још неких места, али и бројни гости и посетиоци, тако да је приредба мултиетничког карактера.

- Уз неговање традиција и забавног карактера манифестација „Њено величанство бундева - храна и лек” је едукативна. Сваке године нам стручњаци из Института „Тамиш” из Панчева долазе да одрже предавања. Овог пута Радмила Хераковић је држала предавање о заштити биља, а држимо и радионице у којима учествују жене. Усталио се и такмичарски карактер, јер жене из нашег и удружења које узимају учешће доносе велики број сланих и слатких посластица од бундеве, јер се на нашој манифестацији послужују искључиво јела и посластице од бундеве, између осталог и чорба, а за награђивање се бирају три најукусније посластице - истиче председница Удружења жена Падине Хелена Хањик.

Фото: Представнице награђених удружења и председница Удружења жена Падине Елена Хањик Фото: Удружење жена Падина

У оцењивачком жирију се увек нађу стручњаци и чланице удружења жена, који бирају најукусније гурманлуке спремљене за такмичење и дегустрирање, па се пехари додељују оним удружењима из којег су се домаћице најбоље показале. На недавној приредби победички пехар припао је женама из Јаношика, за друго место признање је отишло у Пивнице, а за треће Удружењу „Црепајке”.

- У посластицама мора да доминира бундева, па је тако прво место освојено са лењом питом са филом од бундеве која је одгоре била посута маком, другопласирана је била класична торта бундевара са три коре, а треће место Црепајке су добиле за китникез од лудаје, који је спремила Верица Текијашки. До сада су се заједнички оцењивале и слане и слатке посластице, али се размишља да се код оцењивања и доделе признање посебно вреднују слане и слатке ђаконије, односно за ђаконије које се спремају по традиционалним и неким новим рецептима - објашњава Хелена Хањик.

Фото: Жене из Јаношика Фото: Удружење жена Падина

Жене из Падине увек су отворене за нове идеје, па им се ове јесени први пут придружила нутриционисткиња Данијела Ковач Куталек која прави дивне медењаке са мотивима бундеве. Она је била и председница жирија. Већ неколико година долазе им гошће из Ечке. У културно забавном делу програма учествовали су основци и анасмбли Дома културе „Михал Бабинка”, као и женска певачка група и други учесници. Сарађују са многим удружењима жена из Србије, Словачке и Румуније.

Удружење одржава етно- кућу која је у склопу Евангелистичке цркве у месту, где се у току године приређују пригодне изложбе у оквиру прославе „Дана Падине”, па је тако ове године приређивана изложба старинских порцеланских шоља. Приређују и „Тортијаду”, а пред велике празнике, Божић и Ускрс, спремају се посебне изложбе. Од еколошких активности парк у месту се обогаћује садњом цвећа и одржавају се цветне леје, да село буде што лепше. Жене из Падине често иду на излете, а добру сарадњу остварују са свим институцијама у селу: Основном школом „Маршал Тито”, Домом културе „Михал Бабинка”, МЗ Падина, ЈКП „Падина”, такође и Туристичком организацијом општине Ковачице и појединим покрајинским секретаријатима. 

Фото: Осликане тикве Фото: Удружење жена Падина

- Сада је активно двадесетак жена, али било нас је и више. Могу рећи да се наш рад цени у Падини и имамо велику помоћ општине, која нам је пре неколико година доделила Златну плакету за неговање традиција и народне баштине. Ове године плод нашег двогодишњег рада уз помоћ етнолога је и објављивање двојезичне књиге на словачком и српском „Сачувајмо од заборава - Словачка народна ношња”. То сматрамо да је врхунац и круна наше активности, за деценију и по постојања удружења.


Уметнички обрађене тикве

Наизоставна је изложба сликара наиваца из Падине који се представљају остварењима посвећеним бундеви, било да је реч о сликама на платну или осликавању тикава, које је популарни део њиховог стваралаштва. У Падини се сваке године одржава ликова колонија сликара инвалида рада, па су и они заступљени на манифестацији посвећеној бундеви.

Етно музеј „Петраш” је представио збирку осликаних бундева и других експоната на ову тему. Док је у селу било и карвинг мајстора за резбарење поврћа и воћа, поред њега долазили су и мајстори те вештине из Дебељаче и Кисача.


Захваљући сарадњи са Општинском библиотеком Ковачице организујемо разне књижевне вечери, а увек нам програме улепшају чланови дечије фолклорне групе “Голубичка” која ради при Основној школи и Дому културе. Толико већ има активности и манифестација које ми организујемо или на које одлазимо, да нам је испуњен готово сваки викенд - наглашава Елена Хањик.

М. Митровић

Фото: Удружење жена Падина

Пројекат „Ковачица под лупомреализује ДВП Дигитал, а суфинансира Општина Ковачица. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести