Линглонг отвара нову етапу привредног развоја Баната

ЗРЕЊАНИН: Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић угостио је екипу кинеске националне новинске агенције „Ксинхуа”, поводом реализације највеће директне инвестиције из те земље у Србији, изградње производних погона компаније „Линглонг Тајр”.
д
Фото: Град Зрењанин

Снимању интервјуа присуствовали су и представници „Линглонга”, који су потом одржали радни састанак с градоначелником и његовим сарадницима, да би на крају посете сви заједно обишли и градилиште будућег комплекса, у индустријској зони „Југоисток”.

Интересовање водеће кинеске, глобално значајне новинске агенције за инвестицију у Зрењанину и генерално за кинеска улагања у Србији је велико. О томе сведоче бројна питања упућена Јањићу. Одговарајући на њих, он је указао на значај инвестиције од скоро милијарду долара на читаву привредну слику Баната. Јањић је

истакао да „Линглонг Тајр” практично отвара нову етапу привредног развоја и града Зрењанина и овог дела Србије.

Јањић је кинеским новинарима предочио какве су економске прилике биле у граду некада, када је он био међу водећим индустријским центрима бивше Југославије. Дао је пресек привредних кретања деведесетих година, све до покретања пројекта опремања нових индустријских зона, доласка првих гринфилд инвестиција, до садашњег тренутка у ком се Зрењанин крупним корацима враћа на привредну мапу Србије и представља једну од најатрактивнијих средина за улагање у нашој земљи.

Агенцију „Ксинхуа” интересовао је и еколошки аспект инвестиције, о чему је Јањић рекао да се води рачуна не само у случају „Линглонга”, већ и код доласка било ког другог инвеститора. Нагласио је да је имао прилику да посети матичне погоне „Линглонга” у Кини и да се увери да технологија која се уграђује задовољава све еколошке аспекте и стандарде. Навео је да ће то бити случај и у Зрењанину и да ће овде бити подигнута најсавременија фабрика пнеуматика у Европи, у складу с висином улагања која вишеструко премашују све досадашње привредне инвестиције у граду.

Јањић је посебно истакао додатне бенефите који се тек очекују. Осим доласка неколико великих коопераната „Линглонга”, о чему се већ и потписују меморандуми о сарадњи, од изузетног је значаја развој инфраструктуре и, како је рекао, већ наредне године требало би да почне изградња ауто-пута од Зрењанина до Београда, потом и до Новог Сада. Очекују се и многи инфраструктурни пројекти у самом граду, пре свега коначан завршетак обилазнице око Зрењанина.

Градоначелник је поменуо и да Зрењанин важи за град спорта, те да је у том смислу значајан улазак „Линглонга” и у спортске токове наше земље. Уз генерално спонзорисање фудбалске Супер лиге Србије, Јањић је изразио очекивања да ће та компанија у наредном периоду допринети развоју и других спортских грана.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести