Куће за 30 ромских породица

СТАРА ПАЗОВА: Полагањем камена темељца започета је реализација пројекта за изградњу Фрушкогорског насеља, где ће бити саграђено 30 кућа за ромске породице, чије усељење се очекује у фебруару наредне године.
Polaganjem kamena temeljca započeta je realizacija projekta za izgradnju Fruškogorskog naselja Foto: Opština Stara Pazova
Фото: Полагањем камена темељца започета је реализација пројекта за изградњу Фрушкогорског насеља Фото: Општина Стара Пазова

Пројекат заједнички спроводе Општина Стара Пазова у партнерству са ЈП „Општинска стамбена агенција” и НВО „Романо ило” из Белегиша.

Општина је учествовала у изради техничке документације, обезбедила грађевинске дозволе, и новац за изградњу прикључака за водовод, канализацију, гас и изградњу прилазних путева.

Општина Стара Пазова обезбеђује и инфраструктуру - воду, гас, канализацију-за још 15 домаћинстава

- Укупна вредност пројекта износи нешто више од милион евра, од чега Европска унија финансира 85 одсто трошкова изградње 30 кућа за ромске породице у Фрушкогорском насељу, док ће још 15 ромских домаћинстава, који живе у насељу добити прикључак за водовод, канализацију, гас и имати изграђени прилазни пут  -казао је државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Драган Лакићевић, приликом полагања камена темељца.

Председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић изразио је задовољство и захвалност што је ЕУ препознала  Општину Стара Пазова као сигурно место за овај вид улагања.

Фото: За још 15 ромских домаћинстава побољшаће се животни услови Фото: Општина Стара Пазова

- Ми смо се стратешки определили за решавање животних и егзистенцијалних питања становништва, што се огледа у више различитих пројеката. Наша локална самоуправа је у Фрушкогорској улици учествовала са 15 одсто удела у инвестицији, а захваљујући свима који су уложили велики труд, 45 ромских породица, Пазовчана, добиће могућност за бољи, лепши и сигурнији живот – истакао је Ђорђе Радиновић.

Координатор за ромска питања у Општинској управи Александар Балиновић, навео је да је у протекле две године реконструисано 27 кућа у којима живе Роми.

Средства за изградњу нових кућа обезбеђена су из програма „Спровођење трајних стамбених решења и унапређење инфраструктуре у ромским насељима” који спроводи Влада Републике Србије, Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструкту. 

       З. Делић

Пројекат „Стара Пазова на длану” реализвовала је „Панонија медиа” у сарадњи са „Дневником”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.
 

 

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести