Криволов преполовио срнећу дивљач

ЛУКИНО СЕЛО: Забрану кретања у време ванредног стања искористиле су ловокрадице, а последице за нека ловачка друштва су катастрофалне и тек ће се испољити у пуном обиму, упозоравају ловци.
d
Фото: Приватна архива

- Криволов је толико узео маха да је време да се упали црвени аларм. Ловачко друштво „Диана“ из Лукиног Села недавно је пребројавало срнећу дивљач на подручју којим газдује и утврђено је да се број за свега два месеца преполовио – каже Горан Каурић, председник ЛД „Диана“.

Он истиче да је озбиљна ситуација и на подручју суседних ловишта у потиском делу.

- Ловокрађа наноси огромну штету не само ловачким друштвима, већ широј заједници и држави. Због двадесетак кила меса неки ловокрадица убије срндаћа, чији одстрел би странац платио неколико хиљада евра. Осим тога, неселективни лов угрожава генетски потенцијал дивљачи, а то има дугорочне последице, у неким случајевима готово непоправљиве – наглашава Каурић.

По његовим речима, терени на којима су се криволовци размахали веома су тешки за оријентацију.

Због двадесетак кила меса неки ловокрадица убије срндаћа, чији одстрел би странац платио неколико хиљада евра

- Ту има трске, језера, канала и ловокрадице, или њихови помагачи морају бити добри познаваоци ловишта, што сужава круг сумњивих. Има индиција и да се неке викендице на ширем подручју користе као базе, из којих се ноћу креће у криволов – напомиње Каурић.

Он вели да ће се залагати да се зрењанинска Полицијска управа активније укључи у контролу ловних подручја на територији Града Зрењанина.

- Терен који је у саставу Ловачког удружења Зрењанин, са 21 месним друштвом, један је од највећих у Србији. Он се протеже од Ченте, Фаркаждина и Книћанина, до ивице башаидског атара. А за цело то подручје обезбеђена су свега два ловочувара. То се хитно мора мењати, и кроз бројност ловочувара и кроз њихов статус, како би се у најпогоднијој форми сврстали у државне службенике – закључује Каурић.

Ж. Балабан

 

Milan
23.05.2020 • 15:40
Neka gospodin navedeni kaze ,ali iskreno,sta je On sve odstrelio na crnjaka ?
EUR/RSD 117.5900
Најновије вести