Корисници смештаја у Плавој птици из Куле: У друштву је увек веселије

КУЛА: Лазар Шушкало један је од корисника смештаја становања уз подршку Друштва за помоћ МНРО „Плава птица“ у Кули и упркос томе што је у колицима, његов осмех и ведрина нису нимало спутани и сваком преноси своју позитивну енергију. Лазару се свиђа живот у смештају, највише јер има друштва, али како напомиње, дан им је испуњен разним активностима.
k
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

У том смештају борави десет корисника, а „Плава птица“ има још један објекат оваквог типа - салаш са коњем и терапијским јахањем, али и радионицом и баштом.

Имамо радну терапију, али и шетамо кад је лепо време и излазимо у кафиће, па одмарамо поподне или гледамо телевизију, каже Лазар, кога је посета екипе „Дневника“ баш обрадовала, јер ће његови родитељи моћи да прочитају у новинама како се он проводи, мада он често и сам иде кући на неколико дана.

Он додаје да највише гледају РТС, те вести, па је био задовољан и мало поносан што даје изјаву за новосадски „Дневник“. Фотографисање се свима допало, толико да серију коју су гледали у моменту посете, потпуно су занемарили. Удобан и чист простор, са намештеним креветима, Лазару, али и његовим другарима Мирку (који са Олегом ради у фотокопирници код зграде Општине под називом „Птичица“), Милинки и Викици баш је потаман. Не треба им ништа више, како кажу, а већ се радују што стиже Нова година.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Неговатељица смештаја становања уз подршку Рамиза Сабадош коју сви зову Рада, каже нам да њихов објекат има две етаже, горњи и доњи стан, у ком се налазе мање функционални, док су у горњем смештени најфункционалнији.

Они овде живе, док су им радници подршка у становању. Доста су самостални, па ми нисмо овде 24 сата и иде се ка томе да они једног дана живе самостално, каже Рада.

Корисници смештаја осим слава, славе и рођендане, те примају госте и посете.

Сад је цела ситуација са коронавирусом смањила одласке на догађаје, али смо претходних година радо одлазили на „Дане бундеве“, где су излагали и своје радове, гипсане магнете, каже неговатељица Рада.

Сви се одлично слажу, говоре у глас, а воле и куцу Дону, коју су пронашли на улици, удомили и направили јој кућицу и бокс у дворишту и сада брину о њој. Мирко, који у фотокопирници ради већ девет година, колико и живи у смештају, каже да се радује одласку код пријатеља за дочек Нове године.

Надам се да ће Марко Кошутић, директор „Плаве птице“, дозволити да направимо журку 5. децембра, када славим девет година што живим у кући, каже Мирко с осмехом, а Милинка додаје да би и музику довели, само ако смеју.

Милинка тренутно машта о одласку у ресторан где би се сликала, али због пандемије то сад није могуће.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Тета Рада ми је и фризерка, она ме фарба, а шишам се код другог фризера, додаје Милинка.

У кући постаје весело, сви почињу да говоре у глас. Верујемо да је тако свакодневно, јер су у смештају, кад се споје, сви расположени. Свесни су ситуације и пандемије, и као и сви, и они чекају да мере попусте, па да се врате редовним активностима. Постављају питања како је у Новом Саду, јер је Лазар ту завршио и школу, а Милинка нас пита за њене познанике, које кажемо да ћемо поздравити.

М. Стакић

Пројекат "Кула равноправно и без дискриманције" реализује "Дневник продукција", а суфинансира Општина Кула. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5918
Најновије вести