Комплетирају се руска мерна кола за српске пруге

Нова мерна кола, која за потребе „Инфраструктуре железнице Србије” производи руска компанија „Твема”, у завршној су фази и планирано је да пробна вожња на српским пругама буде организована између 10. и 20. августа.
1
Фото: Dnevnik.rs

У зрењанинској фабрици „Шинвоз” у току су завршни радови на комплетирању мерних кола, у којима тренутно учествује осам руских стручњака, као и домаћи стручњаци. Уговорна вредност тих мерних кола је око 2,2 милиона евра, а новац је обезбеђен из кредита Европске банке за обнову и развој.

Током планиране пробне вожње, у првој половини августа, биће испитивани параметри брзине, кочења и понашања мерних кола на српским пругама. Такође, планирано је да се обуче кадрови за коришћење система тих мерних кола. Реч је о шинском возилу типа „север”, које снима и прати све техничке параметре железничког колосека да би се на основу добијених информација констатовало стање пруге, пројектовале брзине и утврдили сви други елементи значајни за грађевинско одржавање инфраструктуре, кажу у предузећу „Инфраструктура железнице Србије”.


Замена после четири деценије

То је први пут након четири деценије да „Инфраструктура железница Србије” набавља мерна кола за потребе мерења геометрије колосека и технички надзор над српским пругама. Предузеће сада има само једна мерна кола, која су набављена пре пуних четрдесет година, а због лошег стања и кварова, најчешће се нису употребљавала.


Нова мерна кола типа „север”, која производи руска компанија „Твема”, дуга су 25 метара и поседују два система за мерење геометрије колосека – бесконтактно мерење шине и мерење размака између шина. Осим тога, постоји и могућност уградње већег броја додатних функција.

Набавком нових мерних кола стварају се услови да се у наредном периоду интензивно наставе активности на текућем одржавању пруга, створе услови за безбеднији и редовнији железнички саобраћај, дужина лаганих вожњи смањи, а велика инвестициона улагања и пројекти реконструкције и модернизације железничке инфраструктуре, који су у току, валоризују у пуној мери, наводе у предузећу „Инфраструктура железнице Србије”.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5748
Најновије вести