Компанија „Еко Стар Пак” стимулише Бечејце да рециклирају

БЕЧЕЈ: Уместо садашњег одлагања ПЕТ амбалаже у пластичне yакове, ускоро ће корисници услуга комуналног предузећа „Потисје – Бечеј“ отпад такве врсте одлагати у нове контејнере жуте боје.
e
Фото: pixabay.com

Дугорочна сарадња београдске компаније „Еко Стар Пак“ и бечејских комуналаца добија конкретну потврду. Ових дана потписан је уговор о донацији 1.000 контејнера за пет амбалажу, од којих је првих 100 већ стигло у Бечеј.

- У оквиру акције „Рециклирајмо заједно“ београдска компанија „Еко Стар Пак“ донира „Потисју“ контејнере различитих димензија у вредности око 200.000 евра. С обзиром на пословање „Потисја“, сума није занемарљива, а и квалитет услуга ће се поправити - рекао је члан Општинског већа задужен за привреду Драган Ковачев.

Од како је мешовитим друштвом за комуналне делатности скупљања, одвожења, депоновања и третмана отпада „Потисје – Бечеј“ почео да упрваља већински власник Општина Бечеј, уложено је по разним основама око пола милиона евра у неопходна возила, опрему, реконструкцију градске депоније, а нова донација ће још више помоћи не само стабилизацији, већ и побољшању услуга.

- Упркос свим проблемима која су генерално присутна у Србији кад је у питању сређивање стања у области животне средине, наш је циљ да помогнемо „Потисју – Бечеј“ да се дугорочно трансформише у модерно предузеће, које се неће бавити само скупљањем комуналног отпада, него селекцијом и рециклажом, чиме ће спречити да се овај ресурс само одлаже на депонији смећа, већ да заврши у фабрикама за рециклажу – рекла је директорка компаније „Еко Стар Пак“ Кристина Цвејанов. - Знамо да је ово пионирски посао код нас, да фирме не могу да покрију трошкове скупљања, па смо на овај начин прискочили у помоћ. Апелујемо на кориснике да се и они укључе у систем примарне селекције, да у контејнере не убацију комунални отпад, јер се тад „Потисје – Бечеј“ излаже додатним трошковима за разврставање отпада.

Бечејски комуналци су врло активни у едукативној кампањи по питању селекције отпада, али још увек није постигнут жељени ефекат. У пластичне yакове се убацује све и свашта, мада је на њима, као и на већ постављених шездесетак жутих контејнера, обележено шта треба одлагати у њих.

- Једна смо од 28 општина у држави која се укључила у систем примарне селекције на овакав начин. Приметили смо да се најбољи ефекти едукације постижу код деце, али не запостављамо ни одрасле у едукативној кампањи. Са партнером „Еко Стар Пак“ смо договорили десетогодишњу сарадњу. Првих 100 контејнера ће ових дана бити постављено на одређеним локацијама у свим насељима на територији општине Бечеј. Нових 500 ће бити сукцесивно дистринуирано наредне године, а остатак 2021. Знамо да у актуелном времену овај посао није профитабилан, али ако нам помогну грађани једног дана ће бити, што ће се позитивно одразити и на њихова издвајања као корисника наших услуга -  закључује директор „Потисја – Бечеј“ Золтан Фејеш. 

В. Јанков

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести