Кобаје и хурке правиће 132 екипе на фешти у Адорјану

АДОРЈАН: Велики међународни „Фестивал хурке и кобасице” по девети пут одржаће се сутра у Адорјану код Кањиже. Домаћини најављују најмасовнију манифестацију до сада, с обзиром на то да се пријавио рекордан број од 132 кулинарске екипе.
р
Фото: М. Митровић

Председник МЗ Чаба Боршош подсетио је да екипе за справљање кобасица и хурки добијају по пет килограма меса и изнутрица.

- Осим домаћих, долазе нам екипе из Мађарске, Румуније и Словачке, чије дисноторске специјалитете ће оцењивати реномирани међународни жири. И за занатско робни вашар који се одржава у време фестивала биће знатно већа понуда него до сада. Очекујемо да ће у време манфиестације село посетити око 15.000 људи из наше земље и иностранства - рекао је Боршош.

Програм почиње ујутро окупљањем такмичара и приказивањем традиционалног свињокоља, уз прљење товљеника сламом. Свака екипа ће по свом рецепту направити више од 1.320 килограма кобасица и хурки. Домаћини из Адорјана ће у време ручка бесплатно за дегустацију поделити више од 10.000 печених кобасица и хурки у земичкама.

Адорјан има око 1.000 становника, а за време фестивала у село дође петнаестак пута више гостију. Све ће пратити целодневни наступ свадбарских оркестара из Кикинде, Трешњевца, Торњоша, Кањиже и Бачке Тополе.

М. Мр

EUR/RSD 117.5101
Најновије вести