Кикинђани све више брину шта једу

КИКИНДА: За ученике Економско-трговинске школе у Кикинди, будуће конобара и куваре, организовано је предавање „Правилна исхрана-доступна и приступачна свима, за свет без глади“, поводом обележавања Светског дана хране 16. октобра.
с
Фото: Град Кикинда

О принципима здраве исхране, ђацима је причала др Сања Брусин Белош из Завода за јавно здравље Кикинда, напомињући да живимо у свету где је храна сасвим другачија у односу на пре 50 година.

- Индустријске намирнице незамисливо је правити без разних врста адитива, а познато је да ниједан адитив није добар за здравље. Храна је нешто на шта можемо да утичемо, на врсте намирница, фреквенцију оброка, количину хране коју уносимо и тиме можемо да допринесемо дугорочном очувању здравља - објаснила је др Сања Брусин Белош. Предавање је организовано у сарадњи Економско-трговинске школе и Секретаријатом за заштиту животне средине, пољопривреде и руралног развоја Градске управе Кикинде. Секретарка Мирослава Крнић рекла је да су, у сарадњи са Заводом за јавно здравље Кикинда, током ове и претходне године, урадили котролу ужина у вртићима и школама, што представља обавезу локалних самоуправа на основу Закона о безбедности намирница и Закона о јавном здрављу:

- Урадили смо контролу школских оброка како би исхрана била квалитетнија и количински прилагођена одговарајућем узрасту. Формирање здравих навика у исхрани је врло важно, од најмлађег узраста. Радимо на контроли дерматолошких и микробиолошких анализа не само састава него и квалитета намирница - каже Мирослава Крнић.

Професор куварства Милан Малетић напомиње да ђаци Економско-трговинске школе поред редовних активности, баве се и темом здраве исхране, кроз прилагођавање наставног програма и кроз разне пројекте.

М. Мр.

 

EUR/RSD 117.5660
Најновије вести