Кикинда: За бригу о породици 90 милиона динара

КИКИНДА: Из градског буџета Кикинде за социјална давања опредељено је у овој години 145 милиона динара, а од те суме 90 милиона динара је намењено за бригу о породици, истакао је градоначелник Никола Лукач, приликом посете помоћника покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова АП Војводине Радоша Пејовића.
Град Кикинда/Посета Центру за социјални рад у Кикинди
Фото: Град Кикинда/Посета Центру за социјални рад у Кикинди

Лукач наглашава да су мере социјалне и популационе политике Града Кикинде у 2021. години бројне и свеобухватне, а да ће се у наредном периоду издвајати још више средстава.

- Издвајају се средства за таленте, за стипендије студентима, а суфинансирамо превоз средњошколаца и све оно што значи живот за једну породицу. Локална самоуправа ће подржати и картицу „Три плус”, што ће обезбедити да ће породице са троје и више деце моћи да остваре бројне погодности - предочава градоначелник Лукач.

Реч је о потрошачкој картици намењеној вишечланим породицама, која омогућава попуст приликом куповине у малопродајним објектима компанија које су партнери пројекта.

Помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Радош Пејовић, констатовао је да се „породични караван“ на пропутовању Банатом зауставио и у Кикинди:

- Циљ посета градовима и општинама јесте израда озбиљне, реалне и применљиве демографске стратегије која ће заштитити све наше породице. Драго ми је што Кикинда издваја много и за развој младих талената и помаже им да се школују и студирају, а са жељом да се касније врате. Градоначелник и његов тим су опредељени да појачају све демографске и социјалне мере - рекао је Пејовић.

Њега је посебно дирнула посета хранитељској породици Јасмине Буцало у Накову.

- Први пут сам био у једној хранитељској породици. Прелепо је да видити да су деца срећна, стабилна, лепо васпитана и без неког посебног страха - констатовао је Пејовић.

Породица Јасмине Буцало већ осам година се бави хранитељством. До сада је кроз њихову кућу прошло четворо деце, а сада брину о две девојчице.

- Децу стварно треба волети и радити то из срца. Ово је одговоран и стресан посао. Јесте хумано и лепо, али је најтежи део када нас деца напуштају. Много се вежемо једни за друге - каже Јасмина Буцало..

Помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова Радош Пејовић у Кикинди је обишао и Центар за социјални рад, такође и локацију на којој ће бити изграђена нова зграда ове установе.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5779
Најновије вести