Кикинда: Обележено 77 година од погибије Косте Средојева Шљуке

КИКИНДА: Дан погибије Косте Средојева Шљуке, познатог кикиндског револуционара, је обележен комеморативним скупом и полагањем венаца крај спомен плоче испред Опште болнице.
k
Фото: kikinda.org.rs

Коста Средојев Шљука погинуо је на овом месту 13. фебруара 1944. године. Убили су га немачки окупатори након што га је издао један суграђанин. У име локалне самоуправе венац су на спомен плочу положили Младен Богдан, председник градске Скупштине и Драган Пецарски, члан ГВ за спорт и омладину:

Историја нас учи да се имена изданих вечно памте и да се они славе као хероји, а да се имена издајника једва неко и сећа. Коста Средојев Шљука био је револуционар и учесник НОБ-а. Дао је живот за слободу овог града. Град Кикинда наставиће да негује сећања на наше познате револуционаре и најзначајније догађаје из тог периода, казао је Богдан.

И председник ГО СУБНОР-а, Миленко Бабић, бираним речима говорио је о ономе што се на овом месту догодило пре 77 година.

Коста Средојев Шљука био је веза између партизанског одреда и партијских организација у граду. Одржавао је контакте са свим кикиндским револуционарима. Успео је да преживи страдање главнине Великокикиндског партизанског одреда, а онда је мучки убијен 1944. године.

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести