Казани шљивовице „певали” на Бурдушевом брду у Кљајићеву

КЉАЈИЋЕВО:  Удружење виноградара и воћара „Висови” из Кљајићева није одустало од одржавања својих манифестација, уз примену прописаних актуелних мера.
1
Фото: Dnevnik.rs

Тако су се у недељно јутро окупили на Бурдушевом брду да би одржали 11. Дане веселе машине и 8. Златни дестилат ракије шљивовице.

Смањен је број такмичарских казана, као и број гостију, да би се прилагодили препорученим мерама. Поред домаћина, са својим казанима пристигле су екипе из Црвенке, Стапара, Леније и Сомбора. Посебну чар овогодишњој манифестацији дале су две мешовите екипе, где су у печењу ракије учествовале и даме. На два казана су учествовали млади момци који су наставили традицију својих предака.

Иако је род шљива ове године подбацио, Удружење је обезбедило довољно кома да се испече добра ракија, а лепо време погодовало је учесницима и гостима из сродних удружења „Златна јабука“ Сомбор, „Свети Трифун“ Бајмок и „Ракија“ из Житишта.

Судијска тројка – Никица Шајатовић, Георги Лазаров и Иван Маријановић оценила је испечене ракије и прогласила да је победник 11. Дана веселе машине Саво Катић, уз помоћника Звонимира Дуганyића из екипе Ленија. Друго место припало је Дани Бадовинац и Радомиру Медићу из Кљајићева, а треће Тамари Бубић и Александру Медићу из Сомбора. Поред медаља и диплома победници су добили и вредне поклоне рад сомборског сликара Јене Вишинке.

Друга манифестација 8. Златни дестилат ракије шљивовице, подразумевала је да се оцене узорци лањских и старијих ракија пристигли из целе Војводине. Победничку шљивову ракију имао је овај пут Миле Тарабић Шиљо из Кљајићева, друго место освојио је Александар Туцић из Житишта, а трећу награду поделили су Иштван Молнар из Купусине и Јандре Драгојевић из Стапара. Награђени су добили уметничке слике из ликовне колоније коју организују „Висови”, те сувенире, рад Љиљане Пелагић.

У склопу манифестације гости су обишли виноград Бранка Шоштарића -Шолета и разменили искуства у производњи грожђа. Домаћини су се побринули за ручак, али и за добро расположење уз хармонику Бранка Поповића.

Манифестације „Висова” имале су и овај пут подршку Туристичке организације Сомбора и Месне заједнице Кљајићево.

М. Мћ

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести