Кањижа и Суботица улажу: Из Малих Пијаца пијаћа вода за Носу

МАЛЕ ПИЈАЦЕ: У Малим Пијацама, на парцели која је купљена за потребе будуће црпне станице, општински челници Кањиже и директор „Потиских водовода” из Хоргоша представили су  реализацију заједничког улагања у изградњу водовода у улицама Јединствени пут и Страна Киришка са црпном станицом за повишење притиска ради повезивања Месне заједнице Мале Пијаце и Месне заједнице Носа са подручја Града Суботица.
1
Фото: Челници општине Кањижа и “Потиских водовода” на плацу будуће црпне станице

Такоће, са изворишта и постројења водовода из Малих Пијаца пијаћа вода стићи до житеља Носе, захваљујући заједничком пројекту локалних самоуправа Кањиже и Суботице.  

Пројекат локалне самоуправе подржао је Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине у вредности од 5,9 милиона динара, а реализацију ће обезбедити локална самоуправа са додатних 4,8 милиона динара. На важност овог пројекта за водоснабдевање указали су председник општине Роберт Фејстамер и члан Општинског већа Кањиже Марко Ждеро.

Општина Кањижа је током 2018. године израдила пројектну документацију за изградњу водоводне мреже у Малим Пијацама, што је пројекат о коме се прича од 2012. године и општина је купила парцелу предвиђену за црпну станицу.

- Укупна вредност пројекта је 10,7 милиона динара, а значај пројекта је за становнике Малих Пијаца у општину Кањижа и за насеље Носа са подручја Града Суботица, пошто је Град Суботица изградио свој део мреже и чакало се да Кањижа реализује свој део пројекта- рекао је Ждеро. - Ми смо тренутно у фази расписивања јавне набавке тако да почетак радова очекујемо за месес, месец и по дана.

Директор „Потиских водовода” из Хоргоша  Душан Глишић констатовао је да ово предузеће активно учествује јер ће након изградње узети на газдовање и одржавање ову мрежу за водоснабдевање. Он је појаснио да од места будуће црпне станице треба да се изгради цевовод дужине 280 метара до раскрснице пута за Суботицу и код Буки моста треба да се изгради део цевововда у дужини од 148 метара, како би се спојио са суботичком страном и обезбедили водоснабдевање Носе.

- Ми смо још прошле године у пролеће пустили у погон уређај за деарсенизацију и повећање капацитета пречишћавања пијаће воде, тако да је у Малим Пијацама на подручју кањишке општине пијаћа вода тренутно најчистија, уз наду да ће и остала изворишта ускоро бити истог квалитета - прецизирао је Глишић. - Битно је да је капацитет нашег изворишта у Малим Пијацама задовољавајући тако да можемо снабдети комплетно месне заједнице Мале Пијаце и део усмерити за потребе Носе. Уређај у Малим Пијацама на сат пречишћава 30 кубика воде за пића тако да за 12 сати обезбеђујемо 360 кубика. Прошле године смо изградили резервоаре за изједначавање дневне потрошње, па у току ноћи када је потрошња воде мања резервоари се пуне и спремни су сутрадан да одреагују на вршно оптерећење што се обично дешава у смирај дана.

Према његовим речима, карактеристика целог пројекта је да је направљен договор између локалних самоуправа Кањиже и Суботице и месних заједница Мале Пијаца и Носа, а да је његов значај за мале средине препознао и Покрајински секретаријат за пољопривреуду, водопривреду и шумарство АП Војводине, па је финансијски подржао његову реализацију. 

М. Митровић

Фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5773
Најновије вести