Како избећи замке трговаца људима?

ТИТЕЛ: Заједничком акцијом Црвеног крста Тител и СТШ „Милева Марић”, обележен је 18. октобар, Европски дан борбе против трговине људима.
В
Фото: С. Диклић

На два одвојена школска часа предавање је одржала Гордана Бабић, едукатор Црвеног крста, студент четврте године Факултета техничких наука у Новом Саду. Предавању на тему „Превенција и борба против трговине људима”, које се ове године проводи под слоганом „Људска бића немају цену”, присуствовало је око осамдесет ученика и десетак професора СТШ „Милева Марић”, као и шесторо активиста Црвеног крста Тител.

Млади су с пажњом пратили предавање у којем је истакнуто да трговина људима није нешто што се догађа другима, него је свуда око нас. Не треба бити посебно обучен, рекла је Гордана Бабић, да би у примамљивим огласима на интернету и разним медијима, препознали замке које чекају лаковерне. Те ствари се дешавају свуда у свету, а посебно плодно тло налазе у друштвима са слабом материјалном основом, као што је наше.

- Угрожена је и мушка и женска популација, али далеко више деца и младе девојке. Док су мушкарци најчешће предмет радне експлоатације, девојке су веома често сексуално експлоатисане ради прибављања материјалне користи - појаснила је Бабић. - Други начин трговине женама је продаја за принудни брак, а веома је распрострањено и принудно просјачење које је најчешће намењено за младе жене- мајке и за децу. Последњих година у нашој јавности актуелан је проблем трговина децом и трговина људским органима.

Текст и фото: С. Диклић

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести