Јунаци достојни свог времена

БЕЧЕЈ: Дан ослобођења од фашизма у Бачком Петровом Селу и Бечеју обележен је пригодним свечаностима.
д
Фото: Dnevnik.rs

Испред спомен- зида на фасади Градске куће, евоциране су успомене на 8. октобар 1944. године, кад су житељи после 1274 дана фашистичке власти и терора, дочекали слободу. Комеморација је почела интонирањем химни „Боже правде“ и „Хеј Словени“, а завршила се минутом ћутања у част 540 страдалих Бечејаца у Другом светском рату, чија су имена на плочицама од теракоте.

У име СУБНОР-а Бечеј присутне је поздравио Градимир Џигурски, а затим су се обратили председник општине Драган Тошић, председник Покрајинског СУБНОР-а Светомир Атанацковић, посланица Скупштине АПВ Јованка Чолак Кираљ, и председник САБОР-а (Савез борачких организација ослободилачких ратова) Дејан Марјановић. Заједничка порука била је да антифашистички рат нису слова на плочицама од теракоте, већ људи који су били достојни јунаци свог времена, који су дали животе за слободу.

- Чуди нас да се у једном периоду иза нас Дан ослобођења Бечеја од фашизма није обележавао. Вратили смо га међу локалне празнике и достојанствено га обележавамо, јер сматрамо да се тих тековина не смемо стидети – рекао је Драган Тошић.

Бројне делегације положиле су венце на спомен- обележје, међу њима и гости из братског града Истре из Руске Федерације, више војвођанских општина и огранака политичких странака. Одржане су и симболичне „Трке улицама Бечеја“. У 18 трка деце од четвртог разреда шест основних школа до матураната три средње школе трчало је око 600 ученика. Свечана академија поводом 75 година од ослобођења одржана је у сали Градског позоришта.

В. Јанков

EUR/RSD 117.5885
Најновије вести