ЈТИ отворио нову производну линију у Сенти, у плану инвестиције вредне 51 милион долара

СЕНТА: Компанија Јапан тобако интернешнл данас је, у присуству премијерке Ане Брнабић, пустила у рад нову производну линије у фабрици  у Сенти и најавила покретање новог инвестиционог циклуса у Србији у вредности 51 милион долара у наредних пет година за побољшање производње и проширење капацитета компаније.
e
Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bg

Вредност нове производне линије у фабрици у Сенти је 16 милиона долара.

Брнабићева је истакла да када јапански инвеститор негде дође да инвестира да се онда и сви остали инвеститори из света осећају комотно да инвестирају у ту земљу.

Због тога су јапанске инвестиције толико важне и то у овим тешким и изазовним временима, нагласила је она.

Навела је да је у периоду од 12 година Јапан инвестирао у Србију скоро три стотине милиона долара.

"Јапански инвеститори су широм света, познати као инвеститори који си најопрезнији, најконзервативнији и који када иду негде да инвестирају, добро се информишу и знају где зашто тамо инвестирају, какво је пословно окружење. Знају да то није земља у којој има корупције, системске корупције, која има ефикасну управу и која додатно инвестира, време, енергију и новац да јача пословно окружење", нагласила је Брнабић.

Премијерка је нагласила да је у Србији све већи број јапанских инвестиција.

ЈТИ у Србији послује од 2006. године, када је купио Дуванску индустрију у Сенти и убраја се у најуспешније компаније у нашој земљи, и једина је инострана компанија која откупљује домаћи дуван, recceno је на отварању.

Нова производна линија che удвостручити капацитете компаније, чиме ће се знатно увећати и сам извозни потенцијал фабрике у Сенти, а ЈТИ ће допринети већој вредности извоза од увоза у овој области индустрије, тј. повољно ће утицати на спољно-трговински биланс Србије.

Потпредседник компаније ЈТИ Такахиро Кумамото је најавио нове инвестиције те компаније у Србији.

"Данас смо представили нови инвестициони циклус, који ће значајно побољшати наше пословање у Србији, поткрепљено новим улагањима. У наредних пет година, планирамо инвестиције вредне 51 милион долара за побољшање производње и проширење капацитета компаније. Циљ нам је да створимо нова радна места, удвостручцимо капацитете да бисмо повећали извоз, као и да модернизујемо сам процес производње", казао је он.

Амбасадар Јапана у Србији Катсумата Такахико је подсетио да је ЈТИ у Србији  прва директна инвестиција Јапана у нашој земљи и истакао да је та компанија допринела локалној и српској економији, креирајући реадна места и пунећи локалне и националне буџете..

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је овом приликом подсетио да је ЈТИ од доласка на српско тржиште инвестирао више од 180 милиона долара.

Председник Скупштине Покрајинске владе Иштван Пастор је казао да се вредност ове компаније не односи само на тржишно-економску, већ и на то што је ова компанија протеклих година много уложила и донирала у оснаживање локалне самоуправе.

Догађају је присуствовао и министар трговине Томислав Момировић.

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести