Још једна "Чуваркућа" у Арадцу чува словачку баштину

АРАДАЦ: Село Арадац крај Зрењанина било је домаћин другог окупљања у оквиру културне манифестације „Чуваркућа”.
1
Фото: Tanjug

Насеље са нешто више од 3.000 житеља, обележило је на овај начин 27. јул, традиционалну славу. Управо тај дан је Фондација 021 са својим партнерима узела за одржавање „Чуваркуће“, којој је циљ да афирмише и промовише богатство културе и баштине у Војводини. Овде је акценат стављен на вековима заступљено словачко национално наслеђе села Арадац.

У сарадњи са Центром за развој цивилног друштва Зрењанин, припремљен је богат културни програм. У просторијама МЗ Арадац отворена је изложба сликара који су радили у оквиру овдашње ликовне колоније. Мултикултуралност и богатство Војводине из својих углова на платну су представили Ђорђе Ковачев, Ђорђе Беара, Павел Поп, Марта Киш Бутерер, Даниела Морариу, Доминика Морариу и Ђерђи Ачаи, као и вајар Андреја Васиљевић Баћо. Њихова дела биће постављена у просторијама месне заједнице до сутра.

У дворишту МЗ су своје рукотворине представили Удружење жена „Ружа“, Удружење грађана „Хармонија“, асоцијација пензионера и КУД „Младост“. Присутне су рецитацијама поздравили ученици Основне школе „Братство“.

Фото: Dnevnik.rs

Права атракција биле су арадачке хармоникашице – мешкарке. Анка Пудеркова (65), Ана Хучокова (80), Зузана Зеленакова (62) и Мара Возафова (62) већ 40 година заједно свирају по целом свету и представљају традиционалне словачке песме на ретким хармоникама (има их свега десетак у целом селу). Свирање су научиле саме, по слуху, још у време кад су биле младе девојке и кад је то било популарно.

- Ми ћемо свирати док смо живе и док имамо здравља. Очекујемо да нам се придруже још две девојке, које тренутно уче - каже Мара.

Словачку ношњу као спој традиционалног и модерног на луткама су приказале чланице удружења „Ружа”.  Сукње су дужине до средине листова, широке и богате бојама и дезенима, а горњи делови су у везу (традиционална верзија) или у светлим, шљаштећим бојама (модернија верзија). Марија Виљачик из „Руже” појашњава:

- Девојке су ношњу носиле без икаквих украса на глави. Младе, удате  имају јединствени комад на глави, који се ставља на посебан начин и препознатљив је за Арадац. Жене са децом обучене су традиционалније, имају мараме и на тај начин се статусно разликују од других.

Удружење „Ружа” постоји више од 25 година и настало је из секције месног одбора Матице словачке. КУД „Младост“ са својим плесачима и плесачицама представио је арадачки фолклор, темпераментни и безброј пута награђивани плес. Сигурно један од препознатљивијих делова словачке традиције јесте трпеза. Присутне су дегустацијом херовки, штрудли, трутула, бресквица и других посластица и „сланиша“ обрадовале чланице присутних удружења.

Свечаност су имали прилику да виде и представници Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, у оквиру ког је недавно конституисан Савет за социјално предузетништво. У наредним месецима, кроз „Чуваркућу“ ће се представити и повезати још 10 војвођанских места, а завршна манифестација биће организована у Новом Саду.

Пројекат финансијски подржава Европска унија и Амбасада Краљевине Норвешке, а реализује Фондација 021 Нови Сад уз подршку невладиних организација, са циљем промоције заједништва са мотом „Војводина наша кућа“.

В. Х

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести