Јавна предузећа притискају стари дугови

ЗРЕЊАНИН: Директори јавних предузећа и установа у Зрењанину поднели су, пред члановима Градског већа, извештаје о пословању у прошлој години.

Представник Дирекције за изградњу и уређење града Зрењанина Драган Стајић је известио да су укупна опредељена средства за ово јавно предузеће у 2015. износила 1,4 милијарде динара и да је од тога за инвестиције, односно за реализацију пројеката, утрошено око 500 милиона динара. За одржавање комуналне инфраструктуре потрошено је близу 350 милиона динара, док је за утрошак електричне енергије, за јавну расвету у граду и селима, издвојено око 84 милиона динара.

- Највећим делом су завршене инвестиције које су започете у 2014. години, а остало је и у овој години још нешто послова, који ће бити финансирани из кредита, попут изградње бициклистичких стаза, коловоза у Таковској улици, али и експропријације земљишта за обилазницу – навео је Стајић.
ЈКП „Водовод и канализација“, по речима в.д. дирактора  Ивана Девића лане је радило са губитком, што је, како је навео, последица дугогодишњег негативног пословања. Девић је додао да је последњи позитиван извештај био 2009. године, на шта је градоначелник Зрењанина и председавајући Градским већем Чедомир Јањић казао да се нада да ће се тај тренд променити.

Извештај о раду поднео је и директор ЈКП „Градска топлана“ Александар Старчевић који је указао на наслеђене проблеме из претходног периода. Како је истакао, у 2015. је остварено 89 одсто од зацртаног плана, јер је била топла зима и потрошило се мање гаса, што се одразило и на приходе, али и на расходе овог предузећа.

- У пословном делу смо остварили добит од 21 милион динара, што је показатељ да предузеће добро ради и да су трошкови мањи него приходи. Међутим, у коначном збиру остварен је губитак од 229 милиона, од чега 179 милиона представља губитак који је настао на основу расхода старе опреме. Остатак је по основу камате, јер је „Градска топлана“ само у 2015. платила 92 милиона динара камате „Србијагасу“, на основу наслеђеног дуга – објаснио је Старчевић и констатовао да позитиван тренд у пословању веома тешко може да испрати ове наслеђене проблеме.

По завршетку седнице, градоначелник Јањић је казао да је делимично задовољан радом јавних предузећа.
- Обавио сам разговоре са свим директорима и очекујем да ове године буде много уштеда у предузећима и да се нађу додатни извори прихода. До краја године ћемо нека предузећа практично скинути са градског буyета, јер неће бити могућности за њихово финансирање – најавио је Јањић.  

Ж. Б. 
 

EUR/RSD 117.9011
Најновије вести