Јаја јапанске препелице веома тражена, произвођачи их шаљу чак и брзом поштом

ЗРЕЊАНИН: Душан Тодоров на свом газдинству, које се налази 15 километара од Зрењанина, између осталог гаји препелице, пре свега због јаја јапанске препелице, али у последње време и због меса.
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

– У турнусу имам око хиљаду препелица и држим их годину дана, јер у том периоду имају пуну носивост. То значи да сваког дана једна препелица снесе по једно јаје. Сад баш мењам турнус, а стижу нове из инкубатора. Нису захтевне, нашао сам добар рецепт за њихову исхрану, а најважније је да им буде удобно, ни топло ни хладно. Тада имају највећу носивост – прича Душан Тодоров.

Препеличја јаја су врло здрава и лековита, препуна витамина и минерала. Траже се са свих страна, а највише одлазе брзом поштом.

– Ја сам регулисао притисак користећи препеличја јаја. Никоме ништа не саветујем, људи сами знају и траже јаја. Углавном се пију свежа, али људи их једу као и сва друга јаја, пеку, баре… Само онда немају тако лековита својства као пресна – каже Душан.

Од пре извесног времена, Душан продаје и месо.

– Радници са Далеког истока, који су у нашем комшилуку, јако цене месо од препелице. Кад га поруче, жена га уреди, а они кажу да уживају. Веле да је месо јако укусно. Још га нисам пробао, али изгледа да ћу морати, тек да видим како изгледа – наводи Тодоров и додаје да посла око препелица нема превише, али има око кокошака, патака, морки, зечева, воћњака и њива.

– Планирао сам у пензији да се одморим али, ето, изгледа да не могу. Све ме око пољопривреде привлачи, па увек нађем себи посла – додаје Душан Тодоров, произвођач јаја јапанских препелица.

Ж. Б. 

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести