Избегличким породицама у Врбасу 12 кућа

ВРБАС: У Врбасу су свечано уручени уговори о куповини 12 сеоских домаћинстава избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске с пребивалиштем на територији општине Врбас.
v
Фото: vrbas.net

Куће су купљене у оквиру потпројеката 8 и 9 Регионалног стамбеног програма у Србији.

Комесар за избаглице Владимир Цуцић је рекао да му је познато да су избеглицама врата у Врбасу увек била отворена и да би он волео да је цела Србја као Врбас.

И поред свих мука, малих плата и свега другог, ипак су 272 избегличке породице добиле кров над главом у овом граду, истакао је Цицић.

Званичници су данас обишли објекат са 14 станова за избеглице из БиХ и Хрватске, који се гради у Улици Јосифа Панчића бб, у оквиру Регионалног стамбеног програма, потпројекат 9.

Фото: vrbas.net

Средства за изградњу станова и за куповину кућа обезбеђена су највећим делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, у ком је највећи донатор Европска унија.

Комесаријат за избеглице и миграције је у Врбасу до сада, буџетским и донаторским средствима, трајно стамбено збринуо 272, а економски оснажио још 94 породице, који су овде дошле током ратних сукоба деведесетих година прошлог века.

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, САД, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести