Из фонда наплаћених саобраћајних казни Сомбор дотира нове бицикле

СОМБОР: Захваљујући чињеници да нема домаћинства које нема макар један бицикл, те да се ово превозно средство у самом граду и околини масовно користи, Сомбор је одавно „зарадио“ и надимак „српски Пекинг“.
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Мада склоност овдашњих становника ка еколошком превозу у свакој могућој прилици већ посебно нервира моторизоване учеснике у саобраћају, сва је прилика да ће имати разлог за додатну нервозу.

Наиме, овдашња локална самоуправа је расписала Јавни позив за доделу субвенција за куповину нових бицикала грађанима који станују на територији града. Бицикли морају бити купљени искључиво од привредних субјеката са варошке територије, плаћање ће се вршити директно предузећу које издаје предрачун и то на износ који је грађанину додељен очекиваном одлуком, а укупан износ средстава која су опредељена за ове сврхе је 900.000 динара са ПДВ-ом. Како је максимални износ субвенције 10.000 динара по поднетој пријави и то на основу листе реда првенства локалног Савета за безбедност саобраћаја, очекује се да ће на овај начин стотинак становника Сомбора и околине доћи до новог двоточкаша покретаног искључиво људском снагом.

Како не би било забуне приликом одлучивања да ли ће аплицирати на овај конкурс, из градске управе су појаснили да ће грађани који остваре право на субвенцију сопственим средствима плаћати износ који премаши износ средстава које обезбеђује сам град, обезбеђених из фонда који се пуни казнама прекршилаца саобраћајних прописа. Право да учествују на овом јавном позиву имају сви грађани који имају важећу личну карту са пребивалиштем на територији града, а из једног домаћинства само један члан може добити субвенцију. Како би уопште дошли у прилику да за мале паре стекну новог превозног љубимца на два точка, приликом пријаве је неопходно да се достави потписан и попуњен образац, фотокопија личне карте или очитана лична карта, потписана изјава о сагласности да орган за потребе поступка може извршити увид, прибавити и обрадити податке о којима се води службена евиденција, предрачун за куповину бицикла издат од стране привредног субјекта који послује на територији Града Сомбора, с тим што датум предрачуна не може бити пре дана објављивања Јавног позива.

Како је наведено, грађани која испуњавају услове, а који се пријаве на овај Јавни позив, рангираће се према времену пристизања пријаве на писарницу Градске управе, све до утрошка обезбеђених средстава, до када је и рок за подношење пријава. Све додатне информације за оне који су заинтересовани да аплицирају на овај јавни позив су доступне путем телефона позивом на број 025-468-136 или путем адресе електронске поште bezbednost­sombor.rs.

Локални Савет за безбедност саобраћаја годинама уназад највећи део средстава из фонда прикупљеног из средстава наплаћених мандатних казни несавесним учесницима у саобраћају користи за повећање безбедности. Тако су се спроводиле акције поделе бесплатних светлоодбојних прслука, светлосних уређаја за бицикле, дечијих аутомобилских и седишта за бицикле...

М.Мћ

 

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести