Искористили субвенције, започели бизнис

ЗРЕЊАНИН, КУМАНЕ: Пуно је примера добре праксе међу предузетницима из средњег Баната који су, користећи програме за самозапошљавање преко Националне службе за запошљавање, започели сопствени бизнис.
1
Фото: Dnevnik.rs

Ана Руднички је прошле године у Зрењанину регистровала Школу страних језика „Либертас центар“. Субвенцију у износу од 250.000 динара искористила је за опремање две учионице у закупљеном простору, које су прилагођене и за групни и за индивидуални рад. Ана је по струци професорка енглеског и шпанског језика и прво је радила као наставница у школи, а затим и у приватној школи страних језика. Затим је одлучила да започне сопствени бизнис.

-Постоји конкуренција у Зрењанину, али сматрам да има довољно простора за рад, јер влада велико интересовање за ову врсту интелектуалних услуга. Ми организујемо наставу за све циљне групе, и за децу и за одрасле. У понуди су и пословни и специјализовани курсеви страног језика. Школа нуди могућност учења енглеског, шпанског, немачког, мађарског, а по потреби и француског језика – објашњава Руднички.

Ана је изузетно посвећена свом бизнису, односно полазницима, и настоји да квалитет наставе и компетентност предавача буду одлике ове школе.

-Учење страног језика потребно је готово свима. Некоме у пословне сврхе, некоме за конверзацију, и тако даље. Учењем страног језика размишљамо на другачији начин, постајемо свестранији и богатији - закључује Ана Руднички.

За сопствени бизнис прошле године одлучио се и Александар Пантић, власник фирме „Електро – Пантић“ из Кумана, у општини Нови Бечеј. Фирма је регистрована у јуну као сервис беле технике. Пантић је, такође, добио субвенцију од 250.000 динара, а средства је искористио за куповину комбија, машина и алата неопходних за рад, као и за рекламу фирме. „Електро – Пантић“ је  регистрован на кућној адреси, мада нема класичну радионицу, већ највећи део посла обавља на терену.  

-У Куману, као и у најближем селу Меленци, не постоји друга регистрована сервисерска радња, тако да ми конкуренција није препрека за рад. Радио сам и на подручју Зрењанина, Башаида, Новог Бечеја, јер су потребе тржишта за електротехничким услугама велике – наводи Александар Пантић, који је по струци техничар мехатронике.

Како истиче, имао је срећу да учи занат од старијих и искуснијих сеоских мајстора – електричара. Веома важним сматра и то што је пет месеци провео у Минхену радећи послове у струци.

-Гледао сам да што више научим, да унапредим стручна знања и да усвојим што више онога што представља пословни и професионални приступ у раду – каже Пантић.

Он препоручује приватни бизнис свима који размишљају о тој опцији, нарочито младима.

- Посла у Србији има за свакога и у свакој области. Ценим и поштујем занате, и сматрам да за молере, гипсаре, водоинсталатере, електричаре, керамичаре, посла има увек. Мени су, као почетнику, много значила средства Националне службе за запошљавање и сада објашњавам онима који вагају да ли да се упусте у приватни бизнис, како да конкуришу за субвенцију за самозапошљавање. То није компликовано, а пружа ветар у леђа почетницима – наглашава Александар Пантић.         Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести