И трговци желе викенд с породицом

ЗРЕЊАНИН: Чланови удружења Зрењанински пословни круг - Зрепок једногласно су одлучили да покрену иницијативу за забрану рада недељом и за време државних празника у трговинској делатности.
д
Фото: Dnevnik.rs

Ово се односи на продавнице мешовите робе и тржне центре. Предлагачи подсећају на чињеницу да су грађани за време ванредног стања успевали да се снабдевају чак и када су продавнице биле затворене по три дана узастопно.

- У претходном периоду земље у окружењу донеле су одлуку да се забрани рад недељом и са економске тачке гледишта та одлука није утицала негативно на ниво запослености радника нити на пословање привредних субјеката. У области трговине има око 200.000 запослених, од тога су 70 одсто жене. У ситуацији када запослена особа мора да ради 28 дана у месецу, такве радне обавезе лоше утичу на здравље, породицу али и на комплетно друштво – наводи председник удружења Зрепок Будимир Јовановић.

Како се наводи у саопштењу за јавност, ова одлука не треба да буде посматрана само са економске стране, већ много шире. Одлука је, сматрају у овом пословном удружењу, битна како социолошки, у смислу функционисања породице (породични ручак, верски обичаји), тако и културолошки, у погледу система вредности када је реч о породичним догађајима и забавама.

Важно је да закон не дозволи изузетке, како би се избегао сваки вид злоупотребе

- Са економске стране посматрано, трговине би се суочиле са прерасподелом радних обавеза и распореда рада радника. Оно што је врло важно, јесте доношење закона који не дозвољава изузетке, како би се избегао сваки вид злоупотребе – истиче Јовановић.

Зрепок је иницијативу доставио надлежним министарствима, Влади Србије, Народној скупштини, те асоцијацијама радника и послодаваца. Удружење је позвало привредне

субјекте да се придруже иницијативи за укидање рада недељом и за време државних празника речима: „Омогућите запосленима да викенд проведу са својим породицама“.

Ж. Балабан

 

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести