Гушчијада у Шатринцима: Село које ће поново бити познато по гускама

ИРИГ: Минуле суботе у Шатринцима је одржана 15. по реду „Гушчијада”, главна сеоска манифестација која промовише мало место иришке општине, где живи тек неколико стотина становника.
1
Фото: Наступили су ансамбли из Ирига, Шатринаца и Добродола

Манифестација има за циљ и да подстакне узгој гусака, по којима је некад ово село било надалеко чувено.

Председник општине Ириг Стеван Казимировић каже да је мало село успело да очува манифестацију 15 година, која је значајна за Шатринце, али и за цео Ириг.

- Шатринци су једино село у нашој опшини које се бави узгојем гусака, чија употреба је вишеструка и зато ове догађаје треба одржавати и неговати- каже Казимировић.

Председник Савета месне заједнице Шатринци Јаника Такач каже да су некад Шатринци били и те како познати по узгоју гусака, али да је интересовање за тај посао годинама опадало.

- Данас имамо домаћинства која гаје од 50 до 100 гусака и надамо се да ће тај број да расте- каже Такач. - Народ верује је да је гушчија маст лековита, посебно за бронхитис и астму, а нека истраживања то и потврђују. Гушчије месо је изузетно квалитетно и хранљиво, а и перје има своју намену. Покушавамо да комерцијализујемо производњу како би мештани имали пристојну зараду од узгоја гусака.

Фото: Данас у селу има домаћина који држе 50 до 100 гусака

Председник Савета месне заједнице Шатринци каже да је на овој манифестацији све више посетилаца, а за то су заслужни Општина Ириг и Туристичка организација, који су покровитељи, али се и труде да оживе мало село.

Манифестација је почела кувањем гушчијег паприкаша  и продајном изложбом колача малишана из подручних одељења установе „Дечија радост” из Нерадина, Крушедола и Шатринаца. Захваљујући вредним рукама дечице, родитеља и васпитачица прикупљено је 6.400 динара у овој акцији.

Посетиоце су забављали ансамбли КУД-ова из Ирига, Шатринаца и Добродола, а највише их је обрадовао маскенбал малишана из вртића и ученика првих разреда, као и концерт групе „Освајачи”.

М. Стакић

EUR/RSD 117.5897
Најновије вести