У Елемиру блокирали пролаз до пашњака: Краве поново завадиле село

ЕЛЕМИР: Првог овогодишњег дана када су краве из елемирских домаћинстава кренуле на пашу, односно на пашњак изван села, дочекала их је блокада на крају Елемира.
krave elemir
Фото: Ж. Балабан

Наиме, Елемирци који станују у делу села кроз који краве треба да прођу до пашњака, нису им дозволили пролаз, па је чобан после неколико сати стоку вратио газдама у штале. Ово није први пут да се споре мештани и сточари, а сукоб због проласка ескалира на сваких неколико година.

- Јуче ујутру мештани дела Елемира нису дозволили кравама да прођу до пашњака. Позвали смо полицију, комуналну инспекцију и комуналну полицију и покушавамо да проблем решимо тако да тим решењем буду сви задовољни - рекао је председник Савета Месне заједнице Елемир Милан Поучки.

Преговори, који су трајали на месту где су краве заустављене, нису довели до резултата, па су краве враћене у штале. Ипак, заказан је нови састанак дела незадовољних мештана и сточара. Састанку ће присуствовати и комунални инспектори, јер очигледно у овом спору има посла и за њих.

Како „Дневник“ сазнаје, решење би могло бити у томе да краве до пашњака иду неким другим путем, али и да се за чување крава ангажује више чобана, с обзиром на то да је тренутно активан само један.

„Градска одлука постоји, она уређује и пролаз животиња кроз село, али и број људи који ће их спровести кроз насељено место и чувати на пашњаку. Како ово није први спор у Елемиру, претпостављамо да ће до неког решења морати да дође. Буде мир неколико година, а онда се духови поново узнемире, па све испочетка“, кажу нам поједини Елемирци.

Да ће се у решавање спора активно укључити и комунална инспекција и да ће присуствовати предстојећем састанку, потврдио нам је и начелник инспекцијских служби у Градској управи Зрењанина Милан Јованов.  

Ж. Б.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести