Градиће се социјални станови у Каравукову

ОЏАЦИ: У три насељена места општине Оџаци уз помоћ Европске уније планира се градња стамбених објектата за социјално становање. У оквиру припреме за реализацију пројекта припрема се и јавно мњење у локалним срединама које учествују у пројекту.
10 odzaci stanovi foto radio odzaci
Фото: Општина Оџаци

У Каравукову је тако одржана јавна презентација пројекта „За бољу будућност” на којој су заинтересовани становници могли да се информишу о пројекту, локацији и будућим корисницима стамбених објеката који ће се градити у њиховом насељу, као и о мерама активне инклузије. - У Месној заједници Каравуково планирана је изградња два објекта и четири стамбене јединице. Један од првих корака је представљање пројекта и наш пројектни тим је изнео све чињенице и планове везане за ову месну заједницу, тако да су и мештани били присутни, одзив је био јако добар, и наишли смо на веома позитивне коментаре – рекао је координатор за ромска питања и члан пројектног тима Андрија Ђурић.

Пројекат „За бољу будућност” је финансијски подржан кроз програм „Подршка Европске уније социјалном становању и мерама активне инклузије”, који спроводе ЕУ и Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у сарадњи са националним партнерима.

У оквиру програма био је расписан јавни позив локалним самоуправама у Србији за подношење предлога пројеката подршке социјалном становању и активној инклузији на који је општина Оџаци успешно аплицирала и одобрена су јој средства за изградњу 18 стамбених јединица за 36 корисника. Петнаест стамбених јединица је намењено за Роме, а преостале три за социјално угрожене породице и жене жртве насиља.

Стамбена решења прате и мере активне инклузије које су обавезна компонента пројекта и подразумевају подршку у области образовања и унапређења запошљивости кроз обуку корисника за одређена занимања, као и приступ различитим услугама социјалне заштите и активан рад са примајућом заједницом.

Менаџер за социјалну инклузију у пројекту Стеван Николић каже да инклузија не значи само нешто добити, већ и уживати у томе.

–Чуо сам веома позитивне ствари о односу мештана према ромској заједници, што није чест случај и верујем да ће ово бити успешан пројекат у Каравукову, који може бити и модел како то да реализујемо у другим деловима општине Оџаци- каже Николић.  -Позитивно је и да је општина Оџаци други пут конкурисала и добила пројекат од међународне заједнице за социјално угрожену популацију, за усељење у стамбене јединице. Моја улога је да направимо мостове комуникације између људи који ће бити корисници стамбених јединица и примајуће заједнице, а за то је потребно да говоримо о заједничким проблемима, потребама и жељама и сагледамо их реално.

Пројекат „За бољу будућност” финансира ЕУ и вредан је 769.985 долара, где суфинансирање општине Оџаци износи 15 одсто, односно 115.498 долара.

Пројекат се реализује у сарадњи са „Хаусинг центром” из Београда и Центром за социјални рад Оџаци. Осим у Каравукову, објекти за социјално становање градиће се у Бачком Грачацу и Бачком Брестовцу где ће такође бити организовани информативни састанци за примајућу заједницу као део активности на реализацији овог пројекта, док ће се избор корисника стамбених јединица извршити путем јавног позива.

        М. Стакић

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести