Гради се бициклистичка стаза у Бачким Виноградима

БАЧКИ ВИНОГРАДИ: Припремне грађевинске радове за изградњу  4,9 километара дуге бициклистичке стазе у Бачким Виноградима, започело је предузеће „ПТП Дубрава“ доо из Бајмока. Вредност ових радова је 64,8 милиона динара.
1

Део је то ширег пројекта „Опти –бајк” (Оптимизација саобраћаја у пограничној зони – планирање и изградња бициклистичких стаза) који се реализује у оквиру Интеррег-ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, а који планира изградњу 7,9 километара бициклистичких стаза у насељима Бачки Виногради и Келебија.

- Ускоро ћемо започети и изградњу бициклистичке стазе на Келебији, где ћемо изградити три километра бициклистичке стазе. Рок за извођење радова је 90 дана –рекао је члан Градског већа задужен за област привреде и менаyер пројекта Акош Ујхељи, приликом обиласка градилишта у Бачким Виноградима. - У оквиру „Опти- бајк” пројекта урадићемо и пројектну документацију за изградњу 25 километара бициклистичке стазе. Укупан буyет пројекта је 2,56 милиона евра, од тога Европска унија финансира 85 одсто, а Суботица 15 одсто. Партнерски градови су Ашотхалом и Томпа, из Мађарске. Томпа је већ започела изградњу бициклистичке стазе, а Ашотхалом ће ускоро расписати јавни позив.

Главни циљ пројекта је оптимизација саобраћаја у пограничној зони планирањем и изградњом бициклистичких стаза. Важно је да тај вид саобраћаја буде не само омиљена већ и безбедна алтернатива у саобраћају за све. Ова инвестиција доприноси и превенцији саобраћајних незгода, а самим тим и повећању безбедности у саобраћају, повећању броја туриста који саобраћају бициклом, као и јачању свести о здравом начину живота и еколошког схватања.

В. Х.

EUR/RSD 117.5729
Најновије вести