Грађани одахнули, радници кафилерије забринути

СОМБОР: Годинама, чак деценијама уназад Ветеринарска установа „Протеинка“ је можда целу земљу успешно ослобађала анималног отпада, али је смрадом који се ширио из њених погона уједно загорчавала живот Сомборцима.
f
Фото: Dnevnik.rs

Коначно, након безброј најава, половином прошлог месеца њени погони су престали са радом, а након што је разрешен досадашњи директор Ђорђе Зорић, на месту вршиоца дужности директора нашао се Милорад Вељовић.

Према најавама, нови директор требао је да заврши процес припајања сомборске кафилерије државној фирми „Енерго Зелена“ из Инђије. Захваљујући томе, грађани су коначно одахнули, али је од пре неколико дана кафилерија поново предмет расправа у граду и то због судбине радника овог предузећа.

Током процеса гашења ВУ „ Протеинка“ у складу са недавно донесеном Стратегијом о споредним производима животињског порекла (СПЖП), сомборска кафилерија је предвиђена да буде такозвана трансферна станица у којој би се, до транспорта у модерне прерађивачке погоне инђијске „Енерго Зелене“, прикупљао анимални отпад са подручја западне Бачке, док би део радника био преузет од јединог сертификованог прерађивача споредних производа животињског порекла, а део био решен кроз неки вид социјалног програма.

Немир у раднике је унела одлука новог в.д. директора Вељовића, по којој, услед прекида дотадашњег начина рада, није потребно да запослени долазе на посао, а да им при томе, према њиховим речима, није разјашњена коначна судбина. Зато је у четвртак одржан отворени састанак испред капије „Протеинке“ којем су поред запослених присуствовали и представници Самосталног синдиката Србије запослених у пољопривреди, прехрамбеној и дуванској индустрији и водопривреди из централе у Београду.

Овлашћени представник радника за преговоре са руководством, Дејан Ђумић је појаснио да је пре десетак дана дошло до присилног удаљавања запослених са радних места од стране вршиоца дужности директора Милорада Вељовића и да од тада до данас, нису добили било какве информације о статусу, како од директора, тако ни од представника локалне самоуправе, који су желели да учествују у решавању овог проблема. Предочио је да на рачуну предузећа има средстава за исплату једне плате, те да након тога, уколико фабрика не буде пословала, и не буде решен статус запослених, „Протеинка” иде у губитак.


Рад наставити у понедељак

Запослени су донели одлуку да се у понедељак, уколико се не постигне договор, настави рад и да се обезбеди редован рад запосленим до коначног статуса, да се тражи изјашњење директора око правних аката који су донети испред управног одбора, а који су достављени Влади Републике Србије и другим државним органима, везани за статусне промене Ветеринарске установе „Протеинка”, као и да директор у сарадњи са представницима запослених започне социјални дијалог око израде социјалног програма у Ветеринарској установи „Протеинка“, а пре припајања компанији „Енерго Зелена“.


- Ми нисмо затворени, с обзиром на то да на данашњи дан не постоји решење Владе Србије, не постоји решење министарства нити надлежних ветеринарских институција, које су задужене за наш рад. Постоји дакле само једнострана одлука в.д. директора Милорада Вељовића, о обустави рада. Не постоји решење о колективном годишњем одмору, не постоји решење о коришћењу дела годишњег одмора од стране послодавца - навео је Ђумић.

Синдикат запослених у „Протеинци” је након састанка издао саопштење у коме је изражено незадовољство због тренутне ситуације која је проузрокована престанком рада предузећа и непостојањем благовремених информација о реализацији и припреми социјалног програма за решавање статуса запослених. Изразили су и сумњу да се фирма доводи у економско неповољну ситуацију, односно тешко економско стање, а што би за последицу имало отежано решавање статуса запослених.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести